9.3 C
De Bilt

Start tijdperk waarin glasvezel de standaard is voor supersnel internet

Amsterdam – IJburg in Amsterdam heeft samen met vijf andere gebieden in Nederland met glasvezel de primeur. KPN heeft daar het kopernetwerk uitgezet, waardoor alle klanten in IJburg nu internetten en tv-kijken via het beste netwerk dat beschikbaar is. 

KPN vervangt op grote schaal zijn kopernetwerk door glasvezel. Op ruim 2,8 miljoen adressen is dat al gebeurd en de komende vijf jaar komen er nog eens miljoenen adressen bij. Daar waar glasvezel ligt wordt het kopernetwerk uitgezet. IJburg is één van de zes proefgebieden waar als eerste de knop omging. Dat is gebeurd in de telefooncentrale aan de Maria Austriastraat 961. In IJburg zijn zo goed als alle 8800 adressen voorzien van een werkende glasvezelaansluiting. 

Overstappen op glasvezel

Jort Wever, bij KPN programmadirecteur’ Glas aan Koper uit’: “Het uitzetten van het kopernetwerk is de start van een nieuw tijdperk, het tijdperk waarin supersnel internet via glasvezel de standaard wordt. De ervaring die we in onder andere in IJburg opdoen helpt ons, zodat we vanaf 2023 op grotere schaal in heel Nederland afscheid kunnen nemen van het kopernetwerk op plekken waar glasvezel beschikbaar is.”  

Energiebesparing en nieuwe bestemmingen voor de centrales

De telefooncentrales in de proefgebieden zijn gehuisvest in grote gebouwen. Deze gebouwen zijn niet meer nodig, want een glasvezelcentrale neemt niet eens een tiende van de ruimte in. In IJburg wordt de centrale ontmanteld en krijgt een woonbestemming. Kopercentrales nemen niet alleen veel ruimte in beslag, maar verbruiken ook nog eens flinke hoeveelheden stroom.


Jort: “Alleen in IJburg is de energiebesparing al bijna 125.000 KWh per jaar. Dit staat gelijk aan het stroomverbruik van circa 40 huishoudens. En we hebben honderden van dit soort kopercentrales in Nederland die we op termijn uit gaan zetten. Met de overstap naar glasvezel maakt Nederland dus niet alleen een stap vooruit in de digitale samenleving, het is ook nog eens stukken duurzamer. Daarnaast kunnen we in veel gevallen de markante en beeldbepalende panden als het ware terug geven aan de maatschappij.”    

Open netwerken

KPN stelt al sinds jaar en dag zijn netwerk open voor andere aanbieders om telecomdiensten aan te bieden. Dat is ook het geval in IJburg. Consumenten hebben daardoor veel te kiezen in Nederland als het gaat om telecom. Het maakt ook dat de capaciteit van het netwerk van KPN beter wordt benut. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio