27.9 C
De Bilt

Gothic in het Kleinste museum van Haarlem: de passie van Peter Hulscher

Vanaf vandaag is in het Kleinste museum van Haarlem een nieuwe verzameling te zien. Dit keer gaat het om de passie van Peter Hulscher. Van zijn verzameling – ruim 60 stuks gothic, horror en fantasypoppen – staat het grootste deel in de tentoonstelling.

Peter Hulscher is van jongs af aan gefascineerd door gothic, horror en fantasy. Het begon op negenjarige leeftijd toen hij de Moemin trollenverhalen van schrijfster Tove Jansson las. Vanaf dat moment was hij verknocht aan het genre. De woonkamer van Peter is gevuld met gothic, horror en fantasypoppen én hij is nog steeds actief bezig met zijn verzameling. Nu zijn de ‘living dead doll’, het gitaar spelende skelet en de fee met zwarte vleugels op een zwart paard even op bezoek in het Kleinste museum van Haarlem waar ze in een sfeervolle gothic opstelling te pronken staan.

Het favoriete object van Peter Hulscher is een grote horrorpop die in een doos zit in de vorm van een doodskist. Absoluut een blikvanger. Kenmerkend van horror-poppen zijn een glazige emotieloze blik, het kleine formaat en de vreeswekkende kleding. Best angstaanjagend soms. Dit gevoel wordt versterkt wanneer ze in horrorfilms tot leven komen en met een mes in het rond zwaaien of geesten oproepen. Dat zijn de meest enge poppen in de horrorfilms.

Hulscher is een alleskenner op het gebied van het genre, zozeer dat hij zelfs een fantasyboek over vampiers heeft geschreven, getiteld ‘Dodelijk’. In dit boek sluit vampier Lucas vriendschap met het gothic meisje Cula. Door deze vriendschap loopt ze het gevaar zelf een vampier te worden. Hoe dat afloopt kan je lezen in het boek.

Het Kleinste museum van Haarlem

Het Kleinste museum van Haarlem presenteert 5x per jaar een unieke verzameling van min of meer bekende Haarlemmer(s). Het museum is onderdeel van Kunst Centrum Haarlem. Vanaf 2017 zijn er steeds nieuwe verzamelingen te zien van bekende en minder bekende Haarlemmers. De verzameling van Peter Hulscher is nummer 36 in de reeks. Eerder zijn verzamelingen te zien geweest van Hans Lammers (postkaarten uit Lourdes),  Johan Booij (pennen), Frenk van der Linden (China), Willemien Spook (drogisterijartikelen), René van Stekelborg (het Droste mannetje) en Brigitta Kaandorp (dropdoosjes). Het museum is te bewonderen vanaf de stoep op de Gedempte Oude Gracht 119 en daarom 24/7 open.

Kunst Centrum Haarlem

Kunst Centrum Haarlem is dé kunstuitleen in de regio Kennemerland heeft een collectie van ongeveer 5000 kunstwerken. Naast de kunstuitleen presenteert Kunst Centrum Haarlem regelmatig exposities en organiseert bijeenkomsten met kunstenaars. De tentoonstellingen zijn altijd gratis toegankelijk. Op dit moment is er in de galerie de tentoonstelling ‘Artistieke Impact’ te zien. Het kunstcentrum heeft ook een winkel met design en gebruiksvoorwerpen.

De passie van Peter Hulscher: Gothic

Kleinste museum van Haarlem 

18 juli – 4 september 2023

Kunst Centrum Haarlem

Gedempte Oude Gracht 117-121, Haarlem

Open van dinsdag t/m zaterdag tussen 11 en 17 uur

In augustus gesloten op de dinsdag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio