14.8 C
De Bilt
donderdag, 21 september 2023

Gouden Koets na restauratie in tijdelijke bruikleen aan Amsterdam Museum

De Gouden Koets is sinds 2016 in restauratie. Na afronding hiervan in 2021 zal het rijtuig, net als destijds de gerestaureerde Glazen Koets in 2015, te bezichtigen zijn door het publiek.

Restauratie

De gerestaureerde koets wordt door het Koninklijk Staldepartement en de Koninklijke Verzamelingen tijdelijk in bruikleen gegeven aan het Amsterdam Museum voor de tentoonstelling ‘Gouden Koets – Geschenk van Amsterdam’. De tentoonstelling opent in juni en zal te zien zijn tot november.

Gouden Koets geschenk uit 1898

De Gouden Koets werd in 1898 door de inwoners van Amsterdam geschonken aan Koningin Wilhelmina, toen zij op 18-jarige leeftijd werd ingehuldigd. Er werkten meer dan twaalfhonderd ambachtslieden aan de koets. Zo hielpen de weesmeisjes uit het Burgerweeshuis, de huidige locatie van het Amsterdam Museum, mee aan het borduren van de kussens in de koets.

Bezichtigen

Het volledig gerestaureerde rijtuig wordt in een glazen behuizing op de binnenplaats van het museum geplaatst. Onderdeel van de tentoonstelling is een breed publieksprogramma, waarbij bezoekers, geïnteresseerden en deskundigen kunnen meepraten over uiteenlopende thema’s die verbonden zijn met de Gouden Koets als Nederlands cultureel erfgoed. Hierin is ook aandacht voor verschillende perspectieven op de geschiedenis.

Naast de rijtoer op Prinsjesdag was de Koets in 2015 kort voor aanvang van de restauratie nog te zien tijdens het evenement ‘Paardenkracht en Autopracht’ op Nationaal Museum Paleis Het Loo.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio