11.5 C
De Bilt

Goudwanggibbons via luchtbrug naar buiten in ARTIS

Amsterdam – In ARTIS is het nieuwe buitenverblijf van de gibbons geopend. De goudwanggibbons slingerden vanuit hun binnenpaviljoen dat al iets eerder in gebruik was genomen, via een luchtbrug naar het vergrote Gibboneiland. De drie dieren bleven aanvankelijk dicht bij elkaar maar al snel maakten ze druk gebruik van de touwen en klimbomen in hun ruimere verblijf.

Goudwanggibbons

Het nieuwe verblijf van de goudwanggibbons bestaat uit twee delen, met elkaar verbonden door een luchtbrug die zichtbaar is vanaf de grond. Via deze luchtbrug, een tunnel van gaas met een slingertouw erin, kunnen de dieren zich verplaatsen van binnen naar buiten en vice versa. 

Het nieuwe binnenpaviljoen aan de Papegaaienlaan biedt de gibbons meer ruimte. Het ontwerp met houten kolommen is gebaseerd op een boomgaard, de inrichting voelt natuurlijk aan en biedt voldoende beschutting. Grote ramen zorgen voor meer daglicht. Dankzij gebruik van hoogwaardig isolatieglas en mechanische ventilatie blijft de binnentemperatuur constant, ook tijdens warme zomers en koude winters. 

Eiland

Ook het buitenverblijf is vergroot. De gibbons hebben bijna dubbel zoveel leefruimte en het eiland is opnieuw ingericht met extra klimbomen, touwen, natuurlijke valbeveiliging en nieuwe beplanting. De oude es is behouden gebleven en aangevuld met groen afkomstig uit andere delen van het park. Zo stonden de drie grote elzen voorheen achter het Aquarium, en ook de magnolia en de bananenboom zijn elders uitgegraven en hergebruikt op het eiland. Goudwanggibbons houden niet van water en de vijver vormt een natuurlijke barrière, waardoor geen hekwerk nodig is. 

Vlak na de oprichting van ARTIS in 1838 liep de Nieuwe Prinsengracht dwars door het park heen. Bezoekers konden met een pontje naar de overkant. Omdat het een druk bevaren route was, moesten ze telkens wachten tot de grote schepen voorbij waren. Uiteindelijk werd de gracht in 1866 omgevormd tot drie vijvers, die er vandaag de dag nog steeds zijn: de zuidelijke vijver kennen we als de Flamingovijver, de noordelijke vijver huisvest de zwarte slingerapen en in de middelste ligt het Gibboneiland.

Zingen

De goudwanggibbon zingt, net zoals andere gibbonsoorten. Normaal begint het mannetje dit lied, en valt het vrouwtje later in. Dit doen ze om hun band te versterken en om andere dieren te laten weten dat ze een paartje zijn. Ook maken ze zo duidelijk wat hun territorium is. In ARTIS is het gezang van de goudwanggibbons regelmatig in de vroege ochtend te horen.

De goudwanggibbon (Nomascus gabriellae) leeft van oorsprong in het tropisch regenwoud van Zuidoost-Azië. Gibbons worden net als chimpansees en gorilla’s tot de mensapen gerekend. Er bestaan veertien verschillende gibbonsoorten en allemaal worden ze bedreigd. Dit komt onder meer door verlies en versnippering van hun leefgebied. Daarnaast worden gibbons gevangen voor vleesconsumptie en worden jonge dieren gevangen voor de verkoop als huisdier. ARTIS neemt deel aan het Europese fokprogramma voor deze diersoort.

Er leven momenteel drie goudwanggibbons in ARTIS. Het koppel dat sinds 2011 in Amsterdam verblijft, en hun jongste nakomeling die in 2019 werd geboren. Een pasgeboren goudwanggibbon heeft een heldergele vacht. In een paar maanden tijd verkleurt dit naar zwart, maar de wangen blijven geel. Mannetjes behouden deze zwarte kleur als ze volwassen worden. Bij vrouwtjes verkleurt de vacht in de puberteit weer terug naar geelachtig wit.

Fossielvrij verblijf

Het nieuwe gibbonverblijf kon mede gerealiseerd worden dankzij de steun van de stichting Goede Doelen Nh1816 Verzekeringen en van CVC Netherlands. De bouw was al voor de coronacrisis gebudgetteerd en in gang gezet. Ondanks de huidige zorgelijke financiële situatie van ARTIS kon het verblijf zo worden voltooid. Het duurzame verblijf dat net als dat van de zwarte slingerapen volledig fossielvrij is, past bij de duurzame langetermijndoelstellingen van ARTIS.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio