14.7 C
De Bilt
zaterdag, 25 mei 2024

Gratis compost scheppen

Bergen/Uitgeest/ Castricum/Heiloo – Gft scheiden loont: HVC en de gemeenten leveren gratis compost aan de inwoners, gemaakt van het ingezamelde groente-, fruit-, en tuinafval. De actie gaat zaterdag 17 maart van start, per gemeente verschillen de afhaaltijden.

Bergen

Bij het gemeentedepot aan de Oosterdijk in Bergen kunnen inwoners zaterdag 17 maart tussen 9.00 uur en 11.00 uur compost scheppen. Zolang de voorraad strekt.

Uitgeest

Uitgeesters kunnen zaterdag 17 en zondag 18 maart terecht het parkeerterrein van FC Uitgeest aan de Zienlaan. Wethouder de Vink-Hartog komt zaterdag om 10.15 uur helpen met scheppen.

Castricum

In Castricum geldt: vanaf zaterdag 17 maart (9.00-13.00 uur) en de werkweek erop (8.30-15.45 uur) zolang de voorraad strekt, bij het afvalbrengdepot aan de Schulpstet nummer 17. Wethouder Rob Schijf komt zaterdag om 9.00 uur een handje helpen met scheppen.

Heiloo

Inwoners van Heiloo kunnen compost scheppen op zaterdag 17 maart (9.15 -12.45) uur en maandag 19 tot en met donderdag 22 maart (9.00 uur en 15.30 uur) bij de afvalbrengplaats aan het Rosendaal.

Voor alle gemeenten geldt: zelf een schep meebrengen en zakken of aanhanger. Dek de aanhanger wel af met net of zeil, dat voorkomt een boete.

Gft is grondstof

De compost komt van het ingezamelde gft- en groenafval. Van iedere volle container van 140 liter kan 15 tot 20 kilo compost gemaakt worden. Naast compost maakt HVC er ook biogas van. Afval is dus geen afval, maar een waardevol product als het goed gescheiden wordt. Een gemiddeld huishouden heeft 160 kilo gft per jaar. De helft hiervan, belandt in de gft-bak. De andere heft in de restafvalbak en dat is zonde. Want een volle gft-bak levert voldoende groen gas om 21 dagen lang mee te koken of bijna een dag het huis mee te verwarmen.

Meer informatie over gratis compost?

Meer informatie over de Compostdag is te vinden op www.compostdag.nl

compost

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio