21.7 C
De Bilt

550 gratis laptops voor kinderen op school

Met subsidie van gemeente Zaanstad helpt Stichting Leergeld kinderen die geen laptop kunnen betalen


Voor kinderen op het voortgezet onderwijs is een laptop onmisbaar om online te kunnen leren. Ongeveer 550 kinderen in Zaanstad hadden tot nu toe niet de beschikking over een laptop of Ipad. Daar komt nu verandering in. Stichting Leergeld stelt deze leerlingen gratis laptops beschikbaar. Het zijn leerlingen in het voortgezet Onderwijs, onder andere van Altra en de internationale Schakelklas. Met ouders die een laag inkomen hebben, dus een inkomen van rond het niveau bijstand. Het beschikbaar stellen van deze laptops wordt mogelijk omdat Stichting Leergeld een extra subsidie krijgt van gemeente Zaanstad. ‘We slaan twee vliegen in één klap’. Zo stelt Hans Luiten, voorzitter van stichting Leergeld. ‘De leerlingen blijven bij op school én ze kunnen hun digitale vaardigheid verbeteren. We zijn blij daaraan mee te kunnen helpen, want ons motto is niet voor niets; alle Zaanse kinderen moeten kunnen meedoen. We verwachten de laptops nog dit jaar uit te kunnen delen.’


Improviseren


Tijdens de eerste lockdown stelden scholen vooral hun eigen apparatuur beschikbaar aan leerlingen. Maar het is duidelijk dat kinderen in het voortgezet onderwijs een eigen laptop nodig hebben. Want ze moeten zowel thuis kunnen werken als op school.

Wethouder Songul Mutluer: ‘We zien al langer dat gezinnen met een lager inkomen moeite hebben om alles te kunnen kopen wat hun kinderen echt nodig hebben. Als het inkomen laag is en er zijn meer kinderen in het huishouden, dan is er simpelweg niet genoeg geld om voor iedereen in het gezin apparaten te kopen. Kinderen kunnen dan geen goed onderwijs meer volgen en lopen sneller een leerachterstand op. Door deze subsidie aan Stichting Leergeld helpen we kinderen zoveel mogelijk een gelijke startpositie te geven in het leven.”


Wie digitaal is heeft de toekomst


Alles in het onderwijs wordt digitaler. De lesmethodes zijn gebaseerd op digitale middelen maar ook werkdocumenten staan in een digitaal systeem. Zoals rapportcijfers, samenvattingen, examens en onderwijsprogramma’s die helpen om weer goed aan te haken op het niveau dat je moet hebben. De laptops die de leerlingen krijgen zijn ‘refurbished laptops’. Dat zijn gebruikte apparaten die zijn gecontroleerd, zo nodig gerepareerd en geschikt gemaakt om de applicaties van de scholen aan kunnen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio