-2.1 C
De Bilt

Groen dak voor 18 bushokjes langs de Zaan

Zaanstad – Achttien bushokjes langs de westkant van de Zaan krijgen vanaf volgende week een groen dak. De wethouders Gerard Slegers (Openbare Ruimte) en Wessel Breunesse (Klimaatadaptatie) leggen dinsdag 26 mei de eerste cassette met sedumplantjes op het dak van de bushalte aan de Westzijde ter hoogte van de Gedempte Gracht.

Slimme maatregelen

“In een stad die verstedelijkt, zijn slimme maatregelen nodig om de openbare ruimte groen en leefbaar te houden”, aldus wethouder Gerard Slegers (Openbare ruimte). “Op een populaire verkeersroute langs de Zaan zuiveren de sedumdaken op de bushokjes fijnstof uit de lucht. Sedum is ook nog eens aantrekkelijk voor vlinders en bijen.”

Klimaatbestendige stad

Zaanstad wil bovendien een klimaatbestendige stad worden. “Het aanleggen van groene daken is één van de maatregelen om de gevolgen van hitte en wateroverlast te beperken”, stelt wethouder Wessel Breunesse (Klimaatadaptatie). “Groene daken en gevels helpen in geval van extreme buien om het water langer vast te houden, zodat het riool het overvloedige water beter kan verwerken. Tegelijkertijd bieden groene daken en gevels verkoeling in langdurige perioden van hitte. Eind dit jaar komen we ook met een uitvoeringsplan voor klimaatadaptatie.”

Proef

Sedum is een sterke vetplant die weinig nodig heeft. Omwonenden kijken vanaf de eerste verdieping van hun woning neer op minituintjes vol kleurrijke bloemetjes, die door vlinders en bijen worden bezocht. De groene daken komen in eerste instantie op achttien van in totaal 196 bushokjes in Zaanstad. Deze liggen langs de Westzijde, Zuideinde, Lagedijk, Hoogstraat, tussen de Gedempte Gracht en de Guisweg.

Bestaande daken niet geschikt

Omdat de bestaande daken niet geschikt zijn om sedum op aan te brengen, moeten de daken worden vervangen. Over vijf jaar wordt het reclamecontract vernieuwd, waar de bushokjes ook onder vallen. De resultaten van de proef met sedumdaken worden dan meegenomen in de aanbesteding.

Aanleg eerste groene dak

De aanleg van het eerste dak gebeurt samen met Raymond van Kasterop, algemeen directeur van marketingbureau Clear Channel, dat verantwoordelijk is voor de reclame op de bushokjes. Met medewerking van Clear Channel liet gemeente Utrecht in 2019 als eerste gemeente in Nederland ruim 300 nieuwe abri’s voorzien van sedumdaken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio