5.3 C
De Bilt

Groen licht ontwikkeling Enclave op het Hembrugterrein

Zaanstad – Decennia na de laatste explosie in het plofbos slaat een groep enthousiaste creatieve ondernemers de handen ineen om de ‘Enclave’ op het Hembrugterrein in Zaandam nieuw leven in te blazen. Op deze plek, aan de rand van het bos, komen 26 woningen. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft de omgevingsvergunningen verleend om dit mogelijk te maken.

Enclave bijzonder project

Wethouder Wessel Breunesse: ‘Op deze prachtige plek geven we de aankomende ‘Hemburgers’, zoals zij zichzelf noemen, graag de mogelijkheid om de elf monumentale gebouwen te transformeren zodat ze er kunnen werken en wonen. Een mooie stap in de transformatie van het Hembrugterrein.’ Met de ontwikkeling van de Enclave worden omliggende bedrijven en industrie niet belemmerd.

Inspirerende plek

Ontwerpers Joris Laarman en Anita Star hebben als deelnemers van de door Hembrug Zaandam BV gewonnen tender van het Hembrugterrein, een gevarieerde groep bewoners bij elkaar gebracht om samen een inspirerende woon- en werkomgeving te ontwikkelen. De aanstaande Hemburgers hebben toen, twee jaar geleden, de monumenten aangekocht en gaan een plek creëren die bruist en bloeit tussen het erfgoed.

Joris Laarman: ‘Het is altijd onze droom geweest om te wonen en te werken op zo’n inspirerende plek. De Hemburgers hebben als gemene deler dat het allemaal makers zijn die iets kunnen opbouwen. Zo’n groep bij elkaar gaat een heel bijzondere synergie opleveren die veel meer is dan de afzonderlijke deelnemers.’

Voorbereidingsbesluit

De Enclave is het voormalige Algemeen Verdedigingspark. Dit grote centraal magazijn bevoorraadde de Stelling van Amsterdam. In de gebouwen werd munitie geproduceerd en er werden voorraden opgeslagen. Breunesse: ‘Voor het Hembrugterrein geldt een voorbereidingsbesluit. Dat betekent dat in afwachting van het nieuwe bestemmingsplan voor het terrein geen ontwikkelingen worden goedgekeurd. Het plan van de Hemburgers hadden we al opgenomen in het voorbereidingsbesluit, als wenselijke ontwikkeling. Ik ben blij dat we dus groen licht kunnen geven.’

Kijk voor meer informatie op http://hembrugenclave.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio