14.4 C
De Bilt
vrijdag, 20 mei 2022

In Haarlemmermeer mag bouwen op en rond de woning zonder vergunning

HaarlemmermeerAls eerste gemeente in Nederland heeft Haarlemmermeer besloten dat inwoners voor bepaalde bouwwerken geen omgevingsvergunning meer hoeven aan te vragen. Het gaat om bouwwerken op en rond de woning: dakkapellen, schuttingen en erkers, een aanbouw aan de woning, vervangingen van kozijnen en het plaatsen van luifels.

Blij met primeur

” Wethouder Mariëtte Sedee (Ruimtelijke Ordening) is blij met deze primeur. “Dit past bij het streven van Haarlemmermeer naar minder regels. Vanaf 1 april 2021 kunnen inwoners makkelijker en sneller aan de slag met bouwwerken die vergunningsvrij worden. Zij besparen dan ook de kosten van de vergunningaanvraag.”

Eerder dan landelijk

Met dit besluit loopt Haarlemmermeer vooruit op de komst van de Omgevingswet. Die wet gaat op 1 januari 2022 in. In de Omgevingswet is vergunningsvrij bouwen van kleinere bouwwerken op en rond de woning automatisch geregeld. Inwoners van Haarlemmermeer kunnen nu driekwart jaar eerder van deze mogelijkheden gebruik maken dan inwoners van andere gemeenten in Nederland. 

Minder regels in Haarlemmermeer

De gemeente werkt al langer aan minder regels. Zij kent al een aantal jaren een afwijkingenbeleid. Inwoners krijgen vrijwel altijd een vergunning voor een aantal bouwactiviteiten die licht afwijken van het bestemmingsplan. Ook bestaat in Haarlemmermeer sinds 1 november 2015 de flitsvergunning. Voor een groot deel van de aanvragen voor dakkapellen en kozijnwijzigingen wordt binnen één werkdag de vergunningaanvraag afgehandeld en de vergunning digitaal verstuurd. 

Wel technische eisen

Wethouder Mariëtte Sedee: “Voor vergunningsvrije bouwwerken gelden nog wel steeds regels en alle bouwwerken moeten ook gewoon aan bouwtechnische eisen voldoen. Voldoet het voorgenomen bouwwerk aan deze eisen, dan hoeft het bouwwerk slechts vooraf bij de gemeente te worden gemeld.  Of alles klopt controleert de gemeente voortaan achteraf. Als de bouw niet in orde is, moet de initiatiefnemer het aanpassen en de kosten daarvoor zelf betalen.”

Experiment

Het besluit van de gemeente komt voort uit deelname aan een landelijk experiment met het eenvoudiger maken van vergunningaanvragen. Binnen dat experiment heeft Haarlemmermeer in 2018 bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gevraagd om de technische toets, de bestemmingsplantoets en de welstandstoets te laten vervallen voor een aantal bouwwerken. Het ministerie is hiermee kortgeleden akkoord gegaan. Daarom is er nu in de gemeente geen omgevingsvergunning meer nodig is voor die bouwwerken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio