13.3 C
De Bilt

Gemeente Heemskerk start campagne voor extra aandacht voor minimabeleid

Heemskerk – Gemeente Heemskerk heeft een nieuwe versie van de folder IEDEREEN DOET MEE uitgebracht. Deze folder staat vol met informatie over regelingen voor inwoners met een laag inkomen. Deze nieuwe uitgave is in samenwerking met de Participatieraad tot stand gekomen en vormt de aftrap van de gelijknamige campagne.

In opdracht van de gemeenteraad is het minimabeleid en schuldhulpverlening tussen 1 juli 2021 en 1 juli 2022 geëvalueerd door onderzoeksbureau KWIZ. Uit deze evaluatie werd duidelijk dat niet alle inwoners die daar recht op hebben gebruikmaken van de regelingen uit het minimabeleid van gemeente Heemskerk. Met deze campagne wil de gemeente meer inwoners bereiken.

Hulp wel beschikbaar, maar schaamte houdt mensen tegen

Wethouder Ron Suanet: “Hulp is vaak beschikbaar maar mensen schamen zich voor hun situatie, terwijl ze er vaak niets aan kunnen doen. We hebben natuurlijk de wettelijke regelingen bijzondere bijstand maar de gemeente geeft ook subsidie om te kunnen sporten of deel te nemen aan culturele activiteiten. Ook bieden we hulp bij schulden en hulp bij hoge energiekosten. De regelingen zijn allemaal beschikbaar maar het blijkt moeilijk in contact te komen met de mensen waar ze voor bedoeld zijn.”

Meerdere talen

“Schaamte is de grootste hobbel”, zegt wethouder Suanet. “Mensen durven niet toe te geven dat ze hulp nodig hebben, lossen liever zelf hun problemen op”. Maar niet alleen schaamte is een belemmering om aanspraak te maken op hulp, ook taal is een probleem zegt wethouder Suanet. “We hebben in Heemskerk tientallen nationaliteiten, en niet iedereen spreekt goed genoeg Nederlands om met hulpverlening contact te maken. In die groep zijn ook mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken”. Daarom is de folder vanaf nu niet alleen in het Nederlands beschikbaar, maar ook in het Turks, Arabisch, Farsi en Engels.

Website

Ook de website www.heemskerk.nl/iedereendoetmee is aangepast zodat deze overzichtelijker is voor bezoekers. In één oogopslag zijn nu alle thema’s te vinden waar je hulp bij kunt vragen. De folder is daar ook te vinden en een filmpje over de verschillende regelingen.

Campagne gemeente Heemskerk

Het komende jaar gaat de gemeente herhaaldelijk aandacht vragen voor de verschillende regelingen en thema’s. Deze zomer staat bijvoorbeeld de aansluiting bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur op het programma. In het najaar komt er meer aandacht voor regelingen die helpen bij hoge energiekosten. “We roepen ook inwoners op om elkaar te wijzen op de mogelijkheden. Het is echt zonde als mensen geen gebruikmaken van regelingen die het leven een stukje makkelijker maken.”, aldus Ron Suanet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio