15 C
De Bilt
donderdag, 21 september 2023

Inloopavond mogelijke locatie asielzoekerscentrum in Heemskerk/Uitgeest

De gemeenten Uitgeest en Heemskerk hebben tijdens een inloopavond belangstellenden te woord gestaan over de mogelijke locatie voor een asielzoekerscentrum (AZC). Zo’n 80 mensen, waarvan het merendeel afkomstig uit Heemskerk, bezochten de inloopavond op dinsdag 23 mei in de kantine van Handbalvereniging DSS.

Bezoekers konden vragen stellen aan wethouders Aad Schoorl en Ani Zalinyan van gemeente Heemskerk en wethouder Jan Schouten van gemeente Uitgeest. Ook waren medewerkers van beide gemeenten en van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) aanwezig om vragen te beantwoorden.

In gesprek met inwoners over asielzoekerscentrum

Bezoekers kregen inzicht in de opdracht die er ligt, de aankomende Spreidingswet en de zoektocht naar geschikte locaties. De meeste vragen en zorgen gingen over de termijn van besluitvorming, samenstelling van bewoners, duur van de opvang, compensatie voor eventuele waardedaling woningen, verdeling van kinderen over basisscholen, druk op de zorg, locatiekeuze en dagbesteding voor asielzoekers.

Het is nog niet duidelijk of deze locatie ook daadwerkelijk geschikt is. De locatie ligt in Bijzonder Provinciaal Landschap, waarvoor een ontheffing nodig is van de Provincie Noord-Holland. Ook moeten er afspraken worden gemaakt met de grondeigenaar om de opvang te kunnen realiseren. De termijn van besluitvorming is nog niet duidelijk.

Samenwerking

In de voorgestelde Spreidingswet staat dat alle gemeenten in Nederland ruimte moeten maken voor permanente opvang van asielzoekers. Eind 2023 moet Heemskerk minimaal 149 permanente opvangplekken realiseren en Uitgeest 51. Hoewel de wet nog in de maak is en nog moet worden goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer, hebben de colleges in Kennemerland besloten zelf regie te houden door het voorbereidende werk op te pakken.

De gemeenten Heemskerk en Uitgeest trekken hier samen in op en hebben een mogelijke locatie voor de blijvende opvang van asielzoekers gevonden. Het gaat om het buitengebied binnen de gemeentegrenzen van Uitgeest, het weiland tussen Tolhek en bedrijventerrein de Trompet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio