15 C
De Bilt

Donderdag 14 oktober: interview en voordracht met Wim de Wagt over ‘500 meter namen’

Heemstede – Wim de Wagt geeft interview en voordracht oven 500 meter. Hij beschrijft in dit boek hoe Nederland sinds 1945 uiterst moeizaam omgaat met de herinnering aan de Holocaust. Al meer dan 75 jaar worstelen overlevenden, nabestaanden, herinneringsactivisten, kunstenaars, bestuurders en politici met dit beladen en gevoelige onderwerp. 

Interview

De Wagts meeslepende verhaal wordt verteld aan de hand van de rumoerige ontstaansgeschiedenis van het Nationaal Holocaust Namenmonument, waarvoor het Nederlands Auschwitz Comité in 2006 het initiatief nam en dat in 2021 werd onthuld. Het door de wereldberoemde Pools-Amerikaanse architect Daniel Libeskind ontworpen monument is door zijn spectaculaire vormen, materialen en symboliek een uitzonderlijk gedenkteken. 

500 meter namen

Het Namenmonument vormt vanwege zijn alomvattendheid de climax van de veelvormige Nederlandse herdenkingscultuur. Aan bod komt daarom ook de fascinerende geschiedenis van andere Holocaustmonumenten, lieux de mémoire en uitingen van herinneringscultuur, zoals literatuur, beeldhouw- en schilderkunst. Dit alles is verweven met de persoonlijke, ontroerende verhalen van nabestaanden, slachtoffers en overlevenden van de Holocaust.

‘Het Namenmonument weerspreekt de Holocaust-ontkenners.’ – Daniel Libeskind, ontwerper Holocaust Namenmonument

Wim de Wagt

 is kunsthistoricus en schrijver. Hij promoveerde in de architectuurgeschiedenis en publiceerde over architectuur, kunst, Joodse geschiedenis en Europa in het interbellum. Bij Boom verscheen eerder zijn historische roman De barones en de vluchteling.

Datum/tijd: Donderdagavond 14 oktober om 20.00 uur

Toegang:  € 7.50 

Locatie: Boekhandel Blokker, Binnenweg 138 Heemstede

Reserveren via info@boekhandelblokker.nl en/of 023-5282472

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio