5.8 C
De Bilt

Ja-Ja sticker gaat er komen in Amsterdam

Amsterdam – Vandaag werd de gemeente door de Amsterdamse rechtbank in het gelijk gesteld in een rechtszaak tussen de gemeente en de folderbranche, waarbij betwist werd of de gemeente dit systeem wel in mag voeren. Hiermee is definitief dat vanaf 1 januari 2018 Amsterdammers met een ja-ja sticker op hun brievenbus kenbaar moeten maken of ze ongeadresseerd reclamedrukwerk willen ontvangen.

Geen sticker geen huis-aan-huis

Zit er geen sticker of een ja-nee sticker op de brievenbus, dan mogen alleen huis-aan-huisbladen worden bezorgd. Wethouder Duurzaamheid Abdeluheb Choho: ‘Wie dat wil kan gewoon folders blijven ontvangen, maar door het systeem van brievenbusstickers om te draaien voorkomen we een woud aan verspild en ongelezen papier. Ik denk en hoop dat op korte termijn heel Nederland dit Amsterdamse voorbeeld gaat volgen.’

Rechtszaak om Ja-Ja sticker

De rechtbank heeft met haar uitspraak bevestigd dat het besluit van de gemeente niet in strijd is met Europese wet- en regelgeving. De rechtbank komt dan ook tot de conclusie dat de gemeente bij afweging van belangen in redelijkheid tot invoering van dit zogeheten “opt-in-systeem” heeft kunnen besluiten. De vorderingen van de folderbranche zijn vervolgens afgewezen.

Verminderen afval

Het verminderen en beter scheiden van afval is een belangrijke ambitie van de gemeente Amsterdam. Al in 2020 moet 65% van het afval gescheiden worden ingezameld. De gemeente wil daarom ook een forse papierbesparing in de stad en het anders inrichten van het sticker systeem levert hieraan een belangrijke bijdrage. In het huidige systeem betekent geen sticker op een brievenbus dat er (ongewenst) reclamedrukwerk bezorgd wordt. In het nieuwe systeem betekent geen sticker juist geen reclamedrukwerk. Dat kan een papierbesparing van 34 kilo per huishouden opleveren; omgerekend zijn dat voor de hele stad zo’n 6000 bomen per jaar.

1,8 miljoen kilo papier

Op dit moment hebben veel huishoudens in Amsterdam nog geen sticker op hun brievenbus. Het reclamedrukwerk dat deze huishoudens ontvangen wordt echter slechts door 50% van hen gelezen en belandt daarom vaak bij het oud papier of in het restafval. Huishoudens die vanaf 1 januari 2018 geen sticker plakken, ontvangen geen reclamedrukwerk meer en besparen daarmee samen 1,8 miljoen kilo papier per jaar. Huis-aan-huis bladen worden wel bezorgd bij huishoudens zonder sticker, zodat zij op de hoogte blijven van berichten van de overheid.

Nieuw stickersysteem

Voor huishoudens die wel graag reclamedrukwerk en huis- aan- huisbladen willen blijven ontvangen introduceert de gemeente de Ja-Ja sticker. Het juist scheiden van het gebruikte papier door het naar de papierbak te brengen in plaats van bij het restafval aan te bieden, levert een grote bijdrage aan een duurzaam Amsterdam. De huidige Nee-Ja en Nee-Nee stickers blijven gelden en veranderen niet van betekenis. Een Nee-Ja sticker betekent geen reclamedrukwerk en wel huis-aan-huisbladen en de Nee-Nee sticker betekent dat beide niet ontvangen worden.

Stickers aanvragen

De Ja-Ja sticker kan vanaf 1 december besteld worden op www.amsterdam.nl/jajasticker of gratis worden opgehaald bij een van de stadsdeelloketten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio