9.9 C
De Bilt

Keramiek tentoonstelling ‘Gezelschap voor in huis’ nu te zien in Kunst Centrum Haarlem

Haarlem – Vanaf vrijdag 25 november is in Kunst Centrum Haarlem de keramiek tentoonstelling ‘Gezelschap voor in huis’ te zien. De vier kunstenaars laten hun nieuwste werken zien. Het is blij makend keramiek: speels, fabelachtig en illustratief. De deelnemende kunstenaars zijn de in Haarlem wonende Jurrijn Huffenreuter, Nastia Calaca en Chrystl Rijkeboer plus de Amsterdamse Liesbet Milort. In het geheel kun je sprookjesachtige aangeklede dieren, feestbeesten, platte varkentjes en fris witte konijnen ontdekken. De keramiekkunstenaars werken in verschillende technieken.

Nastia Calaca 

Nastia Calaca is een keramiek kunstenaar uit Oekraïne. Nastia woont en werkt al 5 jaar Haarlem en het is de eerste keer dat haar werk in Haarlem te zien is. De sculpturen van Nastia zijn speels en humoristisch. Haar keramische beelden zijn allemaal uniek, echt vakwerk en ze vertellen een eigen verhaal. Je herkent er sprookjesachtige karakters in.

Jurrijn Huffenreuter

Jurrijn Huffenreuter is een ontwerper gespecialiseerd in keramiek. Voor zijn serie ‘mummies’ bestudeerde Jurrijn verschillende vormen. Dit resulteerde in een serie unieke creaties met zwart aardewerk en wit glazuur. Jurrijn geeft ook graag een humoristische draai aan zijn ontwerpen. Een voorbeeld daarvan is de porseleinen serie witte crisis varkentjes met een gouden detail.

Chrystl Rijkeboer

De keramische sculpturen van Chrystl Rijkeboer zijn impressies van alledaagse figuren in alledaagse omstandigheden. In deze tentoonstelling zijn naast het beeld MegaM ook haar feestbeesten, zoals ‘Looking out for you’ en ‘Ohh Deer’ te zien. De 13 feestbeesten zijn een compleet hergebruik project. De basis van deze creaties zijn dierenkoppen die nog ongeglazuurd in het atelier van Chrystl stonden. Bij haar vader vond ze een soepterrine en daarmee was de eerste assemblage geboren. De dierenkoppen werden snoepdozen die Chrystl versierde met kragen, puntmutsen en glazuur.

Liesbet Milort

De vierde kunstenaar in deze tentoonstelling is Liesbet Milort. Zij creëert alleen kunst van dieren, geschilderd, getekend of driedimensionaalIn de tentoonstelling zijn konijnen, hazen en een varken van een ivoorwitte kunsthars te zien. De beelden van Milort hebben allemaal een lichte afwijking van de realiteit. Zo zijn de oren bijvoorbeeld uitvergroot, wat kwetsbaarheid benadrukt. Haar originele beelden zijn van klei gemaakt. Doordat ze van de beelden een mal maakt kan Liesbet kleine oplagen aanbieden tegen aantrekkelijke prijzen.

Haasje van Liesbet Milort, foto van de kunstenaar

Gezelschap voor in huis

Met werk van Jurrijn Huffenreuter, Nastia Calaca, Chrystl Rijkeboer en Liesbet Milort.

25 november tot en met 15 januari 2023

Open van woensdag t/m zaterdag van 11 -17 uur. Speciale openingen op zondag 11 en 18 december van 12-17 uur.

Toegang gratis. Gedempte Oude Gracht 117-121, Haarlem

Kunst Centrum Haarlem

Kunst Centrum Haarlem is dé kunstuitleen in de regio Kennemerland heeft een collectie van ongeveer 5000 kunstwerken. Naast de kunstuitleen presenteert Kunst Centrum Haarlem regelmatig exposities en zijn er bijeenkomsten met kunstenaars. De tentoonstellingen zijn altijd gratis toegankelijk. Het kunstcentrum heeft ook een winkel met design en gebruiksvoorwerpen. Kom langs op de Gedempte Oude Gracht 117-121 in het centrum van Haarlem.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio