1.4 C
De Bilt

Kinderen en schermen: De duivel in huis of valt het allemaal wel mee?

Amsterdam – Kidsweek bestaat deze maand vijftien jaar. Als er in die tijd iets radicaal veranderd is, dan is het wel de opmars van schermen en social media in gezinnen. Uit berichten in de media zou je denken dat we daarmee de duivel in huis hebben gehaald. Dat er alleen maar ruzie wordt gemaakt over schermgebruik en dat ouders geen idee hebben wat kinderen uitspoken op de telefoon en tablet. Uit onderzoek van Kidsweek in samenwerking met Youngworks blijkt nu dat dat allemaal reuze meevalt.

Ouders mogen best vaker meekijken


Eén van de opvallendste conclusies van het onderzoek is dat de meeste kinderen het helemaal niet erg vinden als hun ouders meekijken met wat ze op hun scherm aan het doen zijn. Terwijl de meeste ouders dénken dat hun kind dat helemaal niet wil. 50% van de kinderen van 6 t/m 8 jaar zou het juist gezellig vinden als hun ouder wat vaker meekijkt naar YouTube-filmpjes of samen een game met ze doet. Bij oudere kinderen wordt het enthousiasme iets minder, maar zelfs van de 9- tot- 12- jarigen geeft bijna 40% aan dat de ouders vaker mogen meekijken. Terwijl maar één op de drie ouders denkt dat hun kind dat leuk zou vinden.

Ondanks dat ouders best vaker mee mogen kijken, zijn ze wel goed op de hoogte van wat hun kinderen online doen. 69% van de kinderen geeft aan dat hun ouders weten wat ze op hun telefoon/tablet doen.

Afspraken: Geen telefoon op tafel

In meer dan de helft van de onderzochte gezinnen gelden duidelijke afspraken over het gebruik van tablets en telefoons. Geen telefoon op tafel tijdens het eten, is bijvoorbeeld zo’n afspraak. 90% van de ouders vindt dat een goede regel en 66% van de kinderen is het daar mee eens. Suzanne Dölle en Durk Bosma, onderzoekers van Youngworks‘Wat ons opvalt is dat kinderen heel goed begrijpen dat het nodig is om afspraken te maken over schermtijd. Ze vinden het misschien niet leuk, maar snappen wel dat het nodig is. Of, zoals een jongen van 12 het verwoordde: ‘Mijn moeder heeft screentime op onze mobiel en tablet gezet. Irritant maar ik begrijp wel waarom.’


Goed voorbeeld doet goed volgen

Jonge kinderen zijn erg gevoelig voor hun omgeving en kopiëren gedrag dat ze veel zien. Dat blijkt ook uit dit onderzoek. Kinderen die aangeven dat de tablet/smartphone een belangrijk onderdeel van hun leven is hebben ook vaker ouders die aangeven dat social media een belangrijk onderdeel van hun leven is en hier dagelijks mee bezig zijn.

Meer dan de helft van de kinderen (51%) zegt dat hun ouders meer op hun telefoon zitten dan zijzelf. Bijna de helft van de ouders (47%) geeft toe dat dat inderdaad zo is. Ook hier is een duidelijk verschil in leeftijd te zien. Van de jongere kinderen geeft 63% aan dat hun ouders meer op hun telefoon/tablet zit dan zijzelf vs. 43% van de oudere kinderen.

Hoofdredacteur Henrike van Gelder: ‘Ik betrap mezelf er thuis ook wel op hoe vaak ik dat ding tevoorschijn pak. Al is het om een recept te checken, een rekening te betalen of een speeldate te regelen voor de volgende dag: de kinderen zien dat onderscheid niet. Zij zien mij met dat apparaat in mijn handen. Veel te vaak. Goed voorbeeld doet goed volgen. Het slechte voorbeeld natuurlijk ook.’

Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met onderzoeksbureau Youngworks. De online vragenlijst is ingevuld door 800 kinderen tussen de 6 en 12 jaar en één van hun ouders.

Over Kidsweek

Kidsweek biedt kinderen van 7 tot 12 jaar al vijftien jaar elke week toegankelijk, betrouwbaar, onafhankelijk en relevant nieuws uit Nederland en de rest van de wereld. In de krant (wekelijkse oplage 63.000 exemplaren) staat ook dieren-, natuur- en sportnieuws, recensies en moppen. Voor meer nieuws, achtergronden en filmpjes kunnen kinderen terecht op Kidsweek.nl of op social media-kanalen van Kidsweek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio