-0.4 C
De Bilt

Kom gezellig op een Zaans BuurtBankje koffie drinken op 1 oktober tegen eenzaamheid

Zaandam – In de Nationale Week tegen Eenzaamheid zet landelijk initiatief De BuurtBankjes massaal in om nieuwe mensen te ontmoeten met de BuurtBankjesBingo. Wat is er speciaal aan deze bingo? In plaats van nummers afstrepen, streep je opdrachten af zoals: Maak een praatje met iemand die nog maar net in de buurt woont, of, drink een kopje koffie met je buur!

In de regio Zaanstad gaven maar liefst 5 bankjeshosts zich op voor de actie en wordt op 1 oktober tussen 13.00 – 15.00 een koffiemoment georganiseerd bij het Bankje van Angela van der Steen. Locatie? IJsvereniging Juliand te Kogersluisstraat 2, Koog aan de Zaan.

Eenzaamheid in Nederland 

Volgens de cijfers van het grote landelijke onderzoek Gezondheidsmonitor 2022 (GGD’en, RIVM en CBS) voelt bijna 1 op de 7 Nederlandse volwassenen zich erg eenzaam. Nog eens 1 op de 3 Nederlanders heeft er ‘wel eens’ last van (bron: https://www.staatvenz.nl/kerncijfers/eenzaamheid). ‘Eenzaamheid is een complex probleem dat we niet zo 1, 2, 3 oplossen’, zo vertelt Maarten Hupkes (Directeur Stichting De Buurt).

BuurtBankjes

‘Omdat uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen het steeds lastiger vinden om elkaar te ontmoeten, proberen wij deze drempel met (onder andere) ons BuurtBankjes initiatief te verlagen. Ieder mens heeft namelijk behoefte aan verbinding met anderen en dat zie je terug in de aanmeldingen voor de bingo. In een korte tijd hebben zich al 350 mensen aangemeld. Het is een simpel idee maar met een groot effect. Even dat praatje met elkaar, die interesse tonen naar de ander, dat is waar we allemaal weer van opleven, toch?’

Samen op het bankje
Samen op het bankje – Foto: Jonna Bruinsma

Ontmoetingen stimuleren in de buurt

Een BuurtBankje is een bankje in de wijk die door alle buurtbewoners gebruikt mag worden. Een gemeenschappelijk bankje waar mensen elkaar ontmoeten en met elkaar in gesprek raken. Vaak is er één iemand die hierin het voortouw neemt; de zogenoemde Bankje Host. Deze persoon brengt de buurt op de hoogte van het Bankje en organiseert activiteiten en ontmoetingsmomenten. En iedereen kan een Bankje openen.

Zet een bankje buiten, meld je aan via de website en Stichting De Buurt helpt om het bankje de gezelligste plek van de buurt te maken. Dit doen ze middels een gratis welkomstpakket (hierin onder andere spelletjes) en maandelijkse tips via een nieuwsbrief.

Bingo
Bingo – Foto: Maarten de Kok

Bingo om een bankje

En de BuurtBankjesBingo? Deze speel je tussen 28 september en 4 oktober in de Nationale Week tegen Eenzaamheid. Er wordt met de BuurtBankjesBingo in één week op een laagdrempelige manier zoveel mogelijk ontmoetingen verzameld. Je kunt nu nog digitaal meedoen, je ontvangt de spelregels en Bingokaart dan via de e-mail. Geef je nog snel op via: www.de-buurt.nl/buurtbankjesbingo

De BuurtBankjesBingo is onderdeel van de landelijke campagne Een tegen Eenzaamheid van het ministerie van Volksgezondheid, Sport en Welzijn. Op de hoogte blijven van activiteiten rondom de BuurtBankjes? https://www.instagram.com/buurtbankjes/ 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio