17.7 C
De Bilt

Korenmolen De Eersteling in Hoofddorp draait weer

Korenmolen De Eersteling in Hoofddorp wordt op vrijdag 3 mei om 15:00 uur in beweging gezet door wethouder Mariette Sedee. Na groot onderhoud en het vervangen van de wieken staat de molen er weer mooi bij.

In de herfst van 2022 werd de korenmolen stil gezet, omdat bij inspectie bleek dat er door roest een kans bestond dat de wieken zouden breken. Sindsdien heeft de gemeente zich ingezet de molen te repareren. Het vervangen van de wieken was voor de gemeente de aanleiding om ook ander onderhoud te laten doen. De molen heeft nu ook een nieuwe rieten kap en is geschilderd. Ook aan de binnenkant is de molen opgeknapt en schoongemaakt.

Wethouder Mariette Sedee: “Ik ben ontzettend blij dat Korenmolen De Eersteling na een grondige restauratie weer zijn wieken laat draaien. Deze molen is een geliefd monument dat onze geschiedenis belichaamt. Daarom is de molen ook onderdeel van het gemeentelijk wapen. Met de voltooide restauratie kunnen de inwoners van onze gemeente de komende jaren volop genieten van dit prachtige cultureel erfgoed.”

Eerste korenmolen van Haarlemmermeer

De korenmolen is een rijksmonument uit 1863. Het is de eerste molen die in de Haarlemmermeerpolder gebouwd is. Daar dankt de molen zijn naam aan. De molen staat nu aan de Hoofdweg bij de Geniedijk. Vroeger stond hij in het centrum van Hoofddorp. Door de oprukkende bebouwing rond de molen werd de windvang steeds slechter. De molen heeft jaren stil gestaan en raakte in verval. Uiteindelijk slaagde de gemeente Haarlemmermeer erin hem aan te kopen. In 1977 is de 100 ton wegende molen met een grote oplegger verplaatst naar de huidig locatie.

Haarlemmermeer zorgt goed voor gebouwen

De gemeente heeft een aantal gebouwen en stukken grond in eigendom, zoals molen De Eersteling. De gebouwen zijn soms gemeentelijke ergoed en dienen vaak een maatschappelijk nut, door organisaties onderdak te geven, zoals bibliotheken, dorpshuizen, jongerencentra, sporthallen en zwembaden. Soms koopt de gemeente ook gebouwen en grond om nieuwe woonwijken of wegen mogelijk te maken. De aankoop van grond of vastgoed is steeds een afweging van het maatschappelijk nut en de kosten. De gemeente zal de komende jaren verder werken aan de duurzaamheid en toegankelijkheid van haar gebouwen.

Meer informatie

Voor meer informatie en openingstijden, ook van het winkeltje in de molen, zie https://eersteling.com/

Over de opening

De feestelijke heropening is in bijzijn van vrijwilligers, werklui, omwonenden en de molenaar. Er worden gratis pannenkoekjes geserveerd voor belangstellenden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio