11.7 C
De Bilt

Kostendelersnorm verandert per 1 januari 2023

Heemskerk – Per 1 januari 2023 verandert de leeftijdsgrens voor de kostendelersnorm. Die leeftijd wordt verhoogd van 21 naar 27 jaar. Dat betekent dat ouders met een uitkering er niet langer financieel op achteruit gaan zodra hun inwonende kinderen 21 jaar worden. Voor jongeren van 21 tot 27 jaar, die zelf een uitkering hebben, geldt dat huisgenoten van 27 jaar en ouder wél blijven meetellen als kostendelende medebewoner.

Het uitgangspunt van de wijziging is het bieden van bestaanszekerheid aan iedereen. Met de verhoging van de kostendelersnorm van 21 naar 27 jaar voor thuiswonende kinderen wil de regering de dak- en thuisloosheid onder jongeren voorkomen. De systematiek en berekening van de kostendelersnorm veranderen niet. De meeste studenten en personen met een commercieel huurcontract tellen dus nog steeds niet mee voor de kostendelersnorm. Het is en blijft mogelijk om maatwerk te bieden als de situatie daar om vraagt.

De huidige kostendelersnorm: voor wie en wanneer?

De kostendelersnorm is van toepassing:

  • Wanneer een bijstandsgerechtigde 21 jaar of ouder is én een medebewoner(s) heeft die in de kosten kan delen.

Een kostendelende medebewoner is een persoon van 21 jaar of ouder die ook in dezelfde woning als de bijstandsgerechtigde woont. Er bestaan uitzonderingen voor studenten en mensen met een commerciële huurrelatie. Als de persoon meer kostendelende medebewoners heeft, wordt de norm steeds lager.

Wat verandert er bij de wijziging?

Bij het ingaan van de wijziging tellen personen jonger dan 27 jaar niet meer mee als kostendeler. Alleen medebewoners van 27 jaar of ouder tellen mee als kostendeler voor de uitkering van huisgenoten van 21 jaar of ouder.

De kostendelersnorm geldt bijvoorbeeld wél voor de jongere met een uitkering die ouder is dan 21 jaar en kostendelende medebewoners heeft van ouder dan 27 jaar, zoals zijn ouders.

Wat betekent dit voor u?

Gemeente Heemskerk gaat inwoners met een kostendelersnorm individueel bekijken. Over een eventuele wijziging ontvangt u een besluit. Als u recht heeft op een hogere uitkering dan gaat deze in op 1 januari 2023. Heeft u vragen, dan kunt u telefonisch contact opnemen met uw klantmanager bij de gemeente Heemskerk.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio