14 C
De Bilt
dinsdag, 9 augustus 2022

Kunst die je bij blijft: ‘De Tamboer’

De Kwakel – In de serie ‘Kunst die je bij blijft’ spreekt burgemeester Pieter Heiliegers met inwoners over hun favoriete kunstwerk in de buitenruimte. In deze aflevering vertelt Koos Meijer over De Tamboer, gemaakt door kunstenaar Gooitzen de Jong. Te bewonderen vlakbij de ingang van Dorpshuis De Quakel in De Kwakel.

Koos Meijer is de voorzitter van muziekvereniging Tavenu in De Kwakel. Hij is al 52 jaar lid. De Tamboer is eind jaren ’60 door de gemeente aan de vereniging geschonken, ter ere van haar 40-jarig bestaan. “Het beeld betekent dus veel voor mij,” vertelt Meijer aan de burgemeester.

Volop in de belangstelling

Burgemeester Heiliegers wil graag van hem weten of het beeld op de juiste plek staat. En daar is de voorzitter van de muziekvereniging stellig in. Volgens hem is er namelijk geen betere plek: “Het staat vlakbij de ingang van het dorpshuis, waar we elke week repeteren. En ieder jaar hebben we op dit plein onze midzomeravond festival. Dan staat het beeld altijd in het midden van het feestgedruis.  Volop in de belangstelling.”

Kunst in het hart van nieuw dorpscentrum

Heiliegers: “De Kwakel krijgt een heel nieuw dorpscentrum. Het plein, waar nu dit prachtige beeld staat, wordt het hart van het dorp. Uiteraard zullen we ervoor zorgen dat De Tamboer terugkomt en wederom een mooie, prominente plek krijgt. Helaas zal de kunstenaar, wijlen Gooitzen de Jong, dit niet meer meemaken. Hij is in 2004 overleden.”

Nieuwe tamboers

Tot slot vraagt de burgermeester of er nog nieuws is rondom de muziekvereniging. “Jazeker,” glimlacht Meijer. “We staan hier naast een tamboer (trommelslager, red). Een jaar of vijf geleden zijn we gestopt met de drumband, vanwege te weinig animo. Maar we willen graag weer met een nieuwe enthousiaste groep beginnen. Dat wordt hopelijk na de zomer.” Tot slot geeft de burgemeester aan heel graag een keer langs te komen bij een voorstelling. “Daar kijk ik erg naar uit.” Meijer: “Nou, wij ook!”

Het filmpje van de ontmoeting tussen Koos Meijer en burgemeester Pieter Heiliegers is te zien op de Facebook-pagina van de gemeente Uithoorn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio