5.7 C
De Bilt

Laaggeletterdheid groot probleem! Samen aan de slag in De Ronde Venen

Bijna 50 organisaties in de regio – waaronder De Ronde Venen – gaan zich inzetten om laaggeletterdheid terug te dringen. Dat hebben ze afgesproken in het Taalakkoord regio Groot-Amsterdam. Vorige week hebben 8 gemeentes en bijna 40 maatschappelijke organisaties deze overeenkomst ondertekend. Vanuit De Ronde Venen is het akkoord ondertekend door: Kredietbank Nederland, Kwadraad De Ronde Venen, Tympaan-De Baat, Jeugdgezondheidszorg GGD regio Utrecht, de Bibliotheek Angstel Vecht en Venen, gemeente De Ronde Venen en Vluchtelingenwerk.

‘We doen het samen’

Hanneke Paul, projectleider Sociaal Domein bij de Bibliotheek was zeer gemotiveerd om haar handtekening onder het Taalakkoord te zetten: “In de bibliotheken helpen we samen met Tympaan-De Baat, mensen beter Nederlands te lezen, spreken, schrijven en luisteren. Door het Taalakkoord kunnen we nu, met onze partners die hebben ondertekend, laaggeletterdheid eerder signaleren en mensen beter helpen. Want we doen het samen.”

Omvang laaggeletterdheid groot

De omvang van het probleem is groot, blijkt uit cijfers van Stichting Lezen en Schrijven. Landelijk zijn er 2,5 miljoen mensen laaggeletterd. In de regio Groot-Amsterdam gaat het om 14% van de inwoners tussen de 16 en 65 jaar. Bij de regiobewoners boven de 65 jaar ligt dit percentage op 25%. En 24% van de jongeren tot 15 jaar loopt het risico om laaggeletterd te worden.

Communiceren in eenvoudige taal

De ondertekenaars van het Taalakkoord regio Groot-Amsterdam willen met verschillende activiteiten laaggeletterdheid tegengaan. De medewerkers van alle organisaties krijgen een gratis training. Daardoor leren ze taalachterstand sneller herkennen en weten ze beter wat ze moeten doen. Ook kunnen ze deelnemen aan een korte cursus ‘Communiceren in eenvoudige taal’. Medewerkers die niet taalvaardig zijn, krijgen de mogelijkheid om de taal op de werkvloer te leren.

Ondertekening door 2 wethouders

Met de ondertekening door twee wethouders benadrukt gemeente De Ronde Venen het belang dat zij hecht aan het Taalakkoord. Wethouder Cees van Uden (Participatie): “Meedoen aan de samenleving begint met een goede beheersing van de taal. Laaggeletterdheid bemoeilijkt die participatie. Hoe meer hulp met het beter leren beheersen van de taal, hoe meer mensen meedoen aan de samenleving. Goed communiceren vergroot daarnaast de kans op een baan. Deelnemen aan het arbeidsproces is goed voor het persoonlijk welzijn.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio