23.7 C
De Bilt

Lezing ‘De Spaanse Burgeroorlog (1936-1939), voorspel van de W.O.II’

Medemblik – Deze lezing wordt gehouden door Rik Vuurmans & Yvonne Scholten op 26 mei en zal gaan over de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939), als voorspel van de Tweede Wereldoorlog.

Spaanse Burgeroorlog

In juli 1936 leidde de poging van een groep generaals om de wettig verkozen linkse regering van Spanje ten val te brengen tot een bloedige burgeroorlog die bijna drie jaar zou duren. De generaals – van wie Francisco Franco later de bekendste zou worden – kregen onmiddellijk grootscheepse militaire steun van fascistisch Italië en nazi-Duitsland. De westerse democratieën bleven neutraal en steunden de Spaanse Republiek niet. 

Die steun kwam wel van mensen buiten Spanje die het opkomende fascisme en nationaalsocialisme als een bedreiging zagen voor de democratie. Ze kwamen uit meer dan vijftig landen naar Spanje en vormde de zogeheten “ Internationale Brigades”, een unicum in de geschiedenis. Onder hen zo’n 700 Nederlanders. In Spanje lukt het niet Franco tegen te houden en het land zucht vervolgens 40 jaar lang onder een zwaar autoritair regime. Op 1 september 1939, bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, wordt duidelijk hoe ernstig deze dreiging is.

Nederlanders bij een kanon, Johan Kloostra; 2de van rechts, met pet
Nederlanders bij een kanon, Johan Kloostra; 2de van rechts, met pet – Foto in beheer Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis

Yvonne Scholten en Rik Vuurmans over de Spaanse Burgeroorlog

Yvonne Scholten en Rik Vuurmans zijn medewerkers van de website Spanjestrijders.nl. De site beoogt een beeld te schetsen van achtergronden en motieven van enkele honderden Nederlandse Spanjestrijders. Ze zullen een inleiding geven over de Spaanse Burgeroorlog en de link naar de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast zullen ze u meenemen in de twee verhalen ‘’Een Hollandse jongen aan de Ebro’’ en ‘’Uit de Spaanse hel ontvlucht’’ van Spanjestrijders die hun herinneringen op papier hebben gezet en die onlangs zijn uitgebracht.

Vooraf aan de lezing is het ook mogelijk om gezellig te komen eten. De Museumkoks koken voor jullie op originele Tweede Wereldoorlog Veldkeukens. Ze leggen je tijdens de Live-Cooking graag uit hoe het koken op deze veldkeukens werkte om de miljoenen soldaten maandenlang te voeden. Via de online ticketshop kun je aangeven of je interesse hebt om voor de lezing te komen eten en deze historische beleving te ervaren! Het eten is onbeperkt en kost €15 p.p. ook vegetarisch mogelijk.

Aanmelden en meer informatie

Tickets zijn verkrijgbaar via https://www.oorlogsmuseummedemblik.nl/w-o-ii-lezingen/ en kosten € 10,00 per persoon of € 8,00 euro voor Vrienden van het museum. De opbrengst gaat in zijn geheel naar Stichting Educatief W.O.II Centrum.

U kunt zich opgeven voor een avondmaaltijd dat om 18.30 uur geserveerd wordt, maar alleen op inschrijving. De inloop voor de lezing is vanaf 19.15 uur. De lezing zelf start om 20.00 uur en bestaat uit 2 delen van 45 minuten, met een pauze van 20 minuten ertussen. Locatie van de lezing is het Oorlogsmuseum Medemblik, Zeldenrust 5, 1671 GW in Medemblik.

.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio