10.4 C
De Bilt

Maaisel wordt bodemverbeteraar, eerste oogst Bokashi een feit

Bergen – Het maaisel van bermen kan heel goed dienen als bodemverbeteraar. De gemeente Bergen doet een pilot met Bokashi: een natuurlijke manier om maaisel te verwerken en opnieuw te gebruiken. In Burgerbrug is de eerste oogst Bokashi uitgereden.

De Bokashi methode (de term is Japans) staat voor het verwerken van natuurlijk materiaal door het te fermenteren en daarmee klaar te maken voor de bodem. Op kleine schaal kan dat via een speciale container in de keuken, op grote schaal door bijvoorbeeld de opbrengst van een gemaaide berm te mengen met fermentatie-bacteriën en de hoop luchtdicht af te dekken. Na 8 tot 10 weken kan het dan de bodem in of op.

Nieuwe methode bodemverbeteraar

De gemeenten Bergen, Heiloo, Castricum en Uitgeest zijn vorig jaar begonnen met deze methode. Elders in Nederland wordt er al langer mee gewerkt.

Wethouder Jan Houtenbos was aanwezig bij het openen van de hoop: “Dit is een heel natuurlijke manier om ons maaisel te verwerken. Het scheelt ook in het transport omdat het maaisel op locatie wordt verwerkt. We zijn er net mee begonnen, maar willen dit op grotere schaal gaan toepassen.”

De werkzaamheden van het maaien en verwerken worden voor de gemeente gedaan door aannemer Stoop. De eerste oogst is uitgereden op het land van veehouder Van Assem aan de Parallelweg in Burgerbrug.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio