2.1 C
De Bilt

Meer plasticvrije terrassen in Bloemendaal aan Zee

Op dinsdag 8 maart 2022 trapte wethouder Nico Heijink van gemeente Bloemendaal het plasticvrije terrasseizoen af in Bloemendaal aan Zee. Tijdens deze aftrap overhandigde de wethouder nieuwe bordjes aan de terrassen die dit jaar het gebruik van wegwerpplastic op het terras verbannen. Zo voorkomen ze dat verwaaibaar plastic zoals rietjes, honingstaafjes, melkcupjes en koekjesverpakkingen het strand op waait en in zee terechtkomt.

Paviljoens

Elf paviljoens waren in Noord-Holland al helemaal plasticvrij, waarvan vier in Bloemendaal aan Zee. Nu zijn ook de terrassen van Snackbar Blazee, SanBlas en Bloomingdale helemaal zonder plastic. Ter ere van de overstap naar terras zonder plastic kregen de strandpaviljoens een bordje overhandigd dat ze naast hun deur kunnen hangen. Zo zijn de paviljoens als terras zonder plastic te herkennen.

Juttersgeluk

De bordjes zijn door Juttersgeluk gemaakt van gejut strandafval, in samenwerking met het Groene Strand. PlasticVrij Terras is een initiatief van Stichting De Noordzee, We Are Nature en strandpaviljoen The Shore. De provincie Noord-Holland heeft een subsidie verleend aan dit project, vanuit de subsidieregeling kleinschalige circulaire initiatieven Noord-Holland.

Strijd tegen de plasticsoep

De noodzaak voor het initiatief is groot: een flink deel (ongeveer 43%) van al het plastic in zee is afkomstig van de tien meest gevonden single-use plastics (eenmalige plastics). Denk hierbij aan rietjes, flesjes, plastic bekers en verpakkingen. Wegwerpplastic is lichtgewicht en kan gemakkelijk wegwaaien of door meeuwen worden verspreid, waardoor het gemakkelijk in zee terechtkomt. Door single-use plastic te weren van terrassen leveren horecazaken een belangrijke bijdrage aan de vermindering van de hoeveelheid zwerfafval op het strand en in de zee.

Oproep om aan te sluiten

De Noord-Hollandse paviljoens laten met hun overstap naar een terras zonder plastic zien dat het mogelijk is van het verwaaibare wegwerpplastic af te komen. Andere horecaondernemers worden opgeroepen om zich aan te sluiten bij de PlasticVrijTerras-beweging. Horecazaken kunnen meedoen door hun terras wegwerpplasticvrij te maken, zich aan te melden bij www.plasticvrijterras.com, de zelfverklaring te downloaden, en deze voorzien met een handtekening op te hangen in hun zaak.

Plasticvrij of onderweg

Paviljoens met een Plasticvrij Terras: Snackbar Blazee, SanBlas, Bloomingdale, Mifune, Gestrand (op camping De Lakens), Beachclub Fuel en Bronze Beach

Paviljoens die onderweg zijn naar een terras zonder plastic : Parnassia

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio