15.1 C
De Bilt

Meld Misdaad Anoniem in BEL-gemeenten

Eemnes – Meld Misdaad Anoniem (M.) is een meldpunt waar iedereen anoniem informatie kan geven over ernstige criminaliteit en misdaad. Ook de gemeenten Blaricum, Eemnes en Laren hebben zich bij M. aangesloten. De meldingen die bij M. binnenkomen kunnen de aangesloten partners helpen in verder onderzoek naar criminele activiteiten.

Criminele activiteiten vinden vaak stiekem plaats en signalen vanuit de omgeving helpen om deze activiteiten te ontdekken. Het is belangrijk dat inwoners en ondernemers makkelijk en veilig kunnen melden. Via M. kan er 24/7 online gemeld worden in een beveiligde omgeving via www.meldmisdaadanoniem.nl. Ook kan M. in een beveiligde omgeving gebeld worden via 0800-7000. Anonimiteit staat centraal.

Ondermijning

Criminaliteit die niet zichtbaar is, wordt ondermijning genoemd. Het komt in veel vormen voor. Criminelen maken bijvoorbeeld gebruik van instellingen of bedrijven. Ook mensen in kwetsbare posities zijn vaak de dupe. Zij worden bijvoorbeeld benaderd om wietplantjes te telen. Voor wie weinig geld heeft, is het moeilijk om die verleiding te weerstaan.

Signalen

Ondermijning is te herkennen aan signalen als: een winkel waar nooit klanten komen, een kapper waar je nooit terecht kunt voor een afspraak of die alleen contant geld aanneemt, een autobedrijf dat overdag gesloten is, een kennis met een hele dure auto en een laag inkomen.

Provincie Noord-Holland

De Provincie Noord-Holland wil de eerste provincie zijn waar alle gemeenten zijn aangesloten op M. De eenmalig aansluitkosten en vaste kosten op het netwerk van M. neemt de provincie het eerste jaar voor haar rekening. Op deze manier wil de provincie goed op kunnen treden tegen ondermijnende criminaliteit. Ook provincie Utrecht is bezig met eenzelfde voorstel voor de Utrechtse gemeenten. Hierop vooruitlopend heeft Eemnes zich al bij M. aangesloten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio