10.6 C
De Bilt

Met Stadspas geen kind meer uitgesloten van schoolreisje

Amsterdam – Vanaf komend schooljaar kunnen alle basisscholen in Amsterdam ouders de vrijwillige ouderbijdrage laten betalen met de Stadspas. Ouders met een laag inkomen laten bij de school hun stadspas scannen. De gemeente zorgt vervolgens dat de ouderbijdrage wordt betaald. Zo worden kinderen uit minimagezinnen op Amsterdamse scholen niet meer uitgesloten van buitenschoolse activiteiten zoals een schoolreisje, viering of sportdag als hun ouders de vrijwillige ouderbijdrage niet kunnen betalen.

Wethouder Marjolein Moorman (onderwijs en armoedebestrijding): ”Het is onacceptabel dat kinderen worden uitgesloten van een uitje of feestje. Wij willen een stad waarin geen kind wordt uitgesloten. Gelukkig zie ik dat ook schooldirecteuren opzoek zijn naar goede oplossingen. Deze regeling zorgt ervoor dat kinderen niet meer worden uitgesloten en maakt een einde aan het dilemma waar scholen voor staan.”

Laagdrempelig en makkelijk uitvoerbaar

De Stadspas-regeling vrijwillige ouderbijdrage startte in schooljaar 2016-2017 op vier basisscholen in stadsdeel Zuidoost en werd in het schooljaar 2018-2019 naar 82 basisscholen verspreid over de stad. Ouders laten de Stadspas van hun kind scannen op school. Per gescande Stadspas maakt de gemeente € 50 over aan de school. Uit de pilot blijkt dat zowel scholen als ouders deze werkwijze als laagdrempelig en makkelijk uitvoerbaar ervaren.

Voor schooljaar 2019-2020 kunnen alle 233 Amsterdamse basisscholen meedoen aan het betalen met de Stadspas. De gemeente gaat de nieuw aan te sluiten scholen actief benaderen om mee te doen aan de regeling. In Amsterdam hebben ruim 17.000 kinderen op de basisschool een Stadspas, omdat hun ouders een inkomen tot 120% van het wettelijk sociaal minimum en weinig vermogen hebben.

Ouderbijdrage niet te hoog

Een hoge ouderbijdrage kan een drempel zijn voor ouders om hun kind aan te melden voor een school. Dit werkt segregatie in de hand. In de verordening heeft de gemeenteraad de mogelijkheid opgenomen om scholen subsidies geheel of gedeeltelijk te weigeren als de ouderbijdrage hoger is dan €225,-.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio