23.8 C
De Bilt

Microbiome Award mondbacteriën bij hoge bloeddruk

Amsterdam – Mensen met een te hoge bloeddruk mondbacteriën toedienen, met als doel de bloeddruk te verlagen. Met dit originele onderzoeksvoorstel won Tessa Schoon, student biomedische wetenschappen, de Microbiome Award. Net als twee andere schrijvers van genomineerde voorstellen verdedigde ze vandaag haar onderzoek in ARTIS-Micropia. Haar voorstel werd gekozen door juryleden professor Ger Rijkers en Micropia-hoogleraar Remco Kort. Schoons onderzoeksvoorstel richt zich op patiënten met te hoge bloeddruk en een gebrek aan bepaalde bacteriën in hun mond. In het voorgestelde onderzoek wordt gemeten of het toedienen van die mondmicroben hun klachten inderdaad vermindert. De Microbiome Award biedt haar de kans het voorstel verder uit te werken.

Mensen hebben van nature mondbacteriën die stikstofmonoxide omzetten uit nitraat. Nitraat is een stof die te vinden is in bladgroenten, waarvan spinazie de bekendste is. Bepaalde patiëntgroepen, zoals ouderen, hebben veel minder of zelfs geen van deze mondbacteriën. En dat terwijl stikstofmonoxide een hoge bloeddruk juist kan verminderen. Door het toedienen van een mix van bacteriën die dat vermogen wel hebben, kan het niveau van stikstofmonoxide worden verhoogd en daarmee de bloeddruk mogelijk worden verlaagd. Een te hoge bloeddruk kan leiden tot hart- en vaatziekten, en is overal ter wereld een groeiend probleem. Medicatie is niet altijd effectief, en kan voor vervelende bijwerkingen zorgen.

Microbiome Award

Microbiologie onderzoekt de kleinste organismen, zoals schimmels, gisten en bacteriën. Deze micro-organismen zijn het machtigste leven dat op aarde bestaat. De Microbiome Award is in het leven geroepen om studenten enthousiast te maken voor microbiologie. Jaarlijks geeft de Micropia-hoogleraar een collegereeks over het menselijk microbioom en reikt de award uit aan de student die daarna het meest originele, innovatieve en toepasbare onderzoeksvoorstel schrijft. De geldprijs kan gebruikt worden als eerste stap om het voorstel te realiseren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio