10 C
De Bilt

Milieuvriendelijke onkruidbeheersing door HVC

Gemeente Beemster bestrijdt onkruid op de verharding (straten, voetpaden, wegen) op een milieuvriendelijke manier. Sinds mei rijdt een grote tank met heet water van HVC in Beemster om het ongewenste groen te verwijderen en weg te vegen.

Onkruidbestrijding met heet water

Onkruidbeheersing met heet water is veilig, effectief en gebeurt zonder (chemische) bestrijdingsmiddelen. Wethouder Aagje Zeeman heeft gisteren uitleg gekregen over deze methode en is enthousiast over de mogelijkheden. ‘Het is op deze manier veel eenvoudiger om moeilijk bereikbare plaatsen te bereiken en kwetsbare steentjes – zoals op de Rijperweg en het Marktplein – worden gespaard. Dat is goed voor het beschermen van het dorpsgezicht.’ Het werk wordt gedaan door HVC. Voor het eerst valt het onkruidbeheer en vegen onder verantwoordelijkheid van één aannemer.

Ook bij obstakels makkelijk te verwijderen

Een voordeel van het gebruik van heet water is dat het onkruid bij obstakels (straatmeubilair, schuttingen, geparkeerde auto’s) ook makkelijk te verwijderen is. De eiwitten stollen en de vochtcellen barsten waardoor de plant verwelkt. Daarnaast is het grote voordeel dat de kans op beschadigingen veel kleiner is: op eigendommen van bewoners en op kwetsbare verharding, zoals bij het oorlogsmonument in Middenbeemster. Op de plekken die moeilijk te bereiken zijn voor de vrachtwagen, kan het hete water overgeheveld worden naar kleine voertuigen.

Beheer in Beemster

Het beheer in Beemster wordt niet gestuurd op basis van frequentie, maar op basis van beeld. Dat betekent dat HVC de straten aanpakt op het moment dat het aanzicht van het ongewenste groen op een bepaald niveau is. Zo kan het dus voorkomen dat HVC in de ene straat wel onkruid verwijdert, maar in de straat ernaast niet. Dit in tegenstelling tot voorgaande jaren toen de werkzaamheden uitgevoerd werden volgens een vastgestelde frequentie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio