5 C
De Bilt

Miljoenensubsidie voor aardgasvrij maken 1.276 gebouwen

Purmerend – Vandaag heeft het Minister Kaysa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bekendgemaakt dat gemeente Purmerend een substantiële financiële bijdrage ontvangt voor het aardgasvrij maken van woningen en andere gebouwen in een deel van de wijk Overwhere-Zuid.

De gemeente heeft er alle vertrouwen in dat zij het aangevraagde bedrag van 6,9 miljoen euro geheel ontvangt van het ministerie. Met deze bijdrage kan de gemeente tegelijk met de rioolvervanging verder met het aanleggen van het warmtenet van de Stadsverwarming. De bijdrage die Purmerend ontvangt, dekt een groot deel van de kosten die per woning nodig zijn om aardgasvrij te worden.

Wethouder Paul van Meekeren is blij met de bijdrage: ‘In ons coalitieakkoord hebben we afgesproken duurzaamheid prioriteit te geven in de komende periode. Aardgasvrij worden is daar een belangrijk onderdeel van. Deze rijksbijdrage is een steun in de rug en tevens een waardering voor de lijn die we in Purmerend al hebben ingezet.

Diverse soorten gebouwen

Het gebied dat is aangewezen als proeftuin wordt omzoomd door de straten Flevostraat, Burgemeester D. Kooijmanweg, Doplaan en dr. J.M. den Uyllaan. Binnen het aangewezen gebied is een grote variatie van vastgoed aanwezig; er zijn woningen in particulier eigendom, verenigingen van eigenaren, winkels, corporatiewoningen, een kerk en een school.

Cees Tip, directeur Intermaris:‘In Overwhere-Zuid zijn zo’n 600 huishoudens die sociaal huren van Intermaris. De stap naar 100 % gasvrij vinden wij belangrijk voor het milieu, voor de veiligheid en voor de portemonnee van onze huurders. Daarom trekken wij graag samen met de gemeente, bewoners en andere partners op in deze proeftuin.

Rijksbijdrage

Heel Nederland aardgasvrij in 2050, dat is wat het kabinet heeft afgesproken. Om die datum te halen moeten gemeentes nu al aan de slag met het aardgasvrij maken van ongeveer 7 miljoen woningen. Om ervaring op te doen en kennis te vergaren heeft het ministerie zogeheten proeftuinen in het leven geroepen. Een deel van de wijk Overwhere-Zuid is nu aangewezen als proeftuin.

De bijdrage van het Rijk is met name bedoeld om gebouweigenaren (particulier, corporatie, enzovoort) te steunen in het aardgasvrij maken van de gebouwen. De rijksbijdrage dekt niet alle kosten die met de energietransitie gemoeid zijn. De overige investeringen moeten de gemeente en de vastgoedeigenaren opbrengen. Hoeveel dat zal zijn, is nog onderwerp van nadere studie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio