20 C
De Bilt

Minder maaien, zo krijgt de natuur de ruimte

Haarlem – Om de natuur de ruimte te geven zal Spaarnelanden een deel van de grasvelden en bermen minder vaak maaien. Zo krijgen andere plantsoorten de kans om te groeien. Hier profiteren vlinders, bijen en andere insecten weer van. Plekken die belangrijk zijn voor het verkeer worden gewoon gemaaid.

Minder maaien

In 2019 is Spaarnelanden al begonnen met het minder maaien als proef. Toen is ongeveer 30% van de gazons in Haarlem 4 weken later dan normaal gemaaid. In 2020 gaat het om ongeveer 50% van de gazons. Daarnaast worden deze andere delen gelijk omgevormd naar een ‘natuurlijk beheer’. Dit betekent dat er maar 2 keer per maaiseizoen wordt gemaaid (eind juni en rond half september). Deze periodes zijn wel afhankelijk van het weer en de ontwikkeling van het gras.

uc?id=1tTkJAZ9ojmutToVpVvjkGRti1y2RTjuN
foto: gemeente Haarlem

Ontwikkeling tot bloemrijk gras

Door het gras minder vaak te maaien en het maaisel af te voeren, kan de natuur zich gaan ontwikkelen en komen er meer bloemen tussen het gras. Dit is wel een geleidelijk proces. Spaarnelanden haalt hiervoor eerst de bovenlaag van het grasveld los. Een aantal van de gazons worden na bewerking ingezaaid met een weidebloemenmengsel. Vervolgens laat Spaarnelanden het gras groeien en wordt het nog 2 keer per jaar gemaaid.

Meer variatie

Tijdens dit veranderingsproces gaan er langzaam andere plantensoorten groeien. Door het minder vaak maaien van een groot aantal gazons zal er meer variatie ontstaan, dit is weer goed voor de ontwikkeling van de natuur. 

Meer informatie

Op de website van Natuur in je stad is een kaart te vinden waarop te zien is welke gebieden voortaan ecologisch gemaaid worden. Ook staan daar veelgestelde vragen over het maaibeleid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio