Mona Keijzer (BBB) bracht op vrijdag 17 november, tijdens de Dag van de Ondernemer, een bezoek aan de Amsterdamse horeca. Op deze bijzondere dag worden ondernemers in het zonnetje gezet en wordt het belang van ondernemers voor Nederland nog eens extra benadrukt. Samen met horecaondernemers gingen we met haar in gesprek over ondernemerschap en arbeid, regeldruk, en de gezonde voedselomgeving.
Werkbezoek Mona Keijzer
Het werkbezoek komt voort uit de behoefte van horecaondernemers om hun zorgen en uitdagingen te delen met de politiek. Mona Keijzer werd ontvangen door KHN-voorzitter Marijke Vuik, ondernemer en voorzitter KHN-Amsterdam Pim Evers en ondernemers Jan Keijnberg, Sahand Nourozi Oranje en Remi Oerlemans. Tijdens het werkbezoek is er volop gesproken over het ondernemersklimaat, de regeldruk en de ambities van de huidige regering op het gebied van duurzaamheid en gezondheid. De ondernemers brachten met hun eigen praktijkvoorbeelden heel duidelijk over dat het de opeenstapeling is van de hoge werkgeverslasten en regeldruk die innovatie en groei belemmeren.
KHN-voorzitter Marijke Vuik: Het gesprek met Mona Keijzer bood een mooi platform voor een open dialoog en het delen van de inzichten en zorgen vanuit de sector. Mona is een toegankelijk persoon en ze heeft echt de tijd genomen om van ondernemers te horen waar zij op dit moment tegenaan lopen. Ik hoop van harte dat ze dit meeneemt aan een onderhandelingstafel, mocht de BBB straks in coalitie-onderhandelingen terecht komen.
We hebben Mona Keijzer de volgende input meegegeven.
Ondernemerschap en arbeid
De recente stijging van het minimumloon en uitkeringen heeft de horecasector voor aanzienlijke uitdagingen gesteld, en verdere verhogingen kunnen de bestaanszekerheid van ondernemers en werknemers in gevaar brengen. Daarom pleit KHN voor een integrale herziening van belastingmaatregelen en toeslagen om werknemers meer te laten profiteren, zonder de lasten volledig bij werkgevers neer te leggen. Een evenwichtige balans tussen zekerheid voor werknemers en flexibiliteit voor werkgevers is volgens de ondernemers enorm belangrijk om met vertrouwen te kunnen blijven ondernemen.
Regeldruk
Recent onderzoek toont aan dat horecabedrijven worden geconfronteerd met talloze wettelijke verplichtingen die hoge kosten met zich meebrengen en vaak als niet of slecht werkbaar worden beoordeeld. Ook de lokale regeldruk is enorm; het kost niet alleen veel geld (aan leges en vergunningskosten) maar ook veel tijd. Het verminderen van de regeldruk moet volgens KHN daarom een prominentere plaats krijgen, met name in een nieuw regeerakkoord. Een aantal mogelijkheden om dit te bewerkstelligen zijn om het bestaande regeldrukprogramma van het ministerie van EZK aan te vullen met meetbare doelstellingen voor regeldrukreductie en om een concreet actieplan op te stellen voor de uitvoering van de aanbevelingen uit het mkb-indicatoronderzoek.
Gezonde voedselomgeving
KHN steunt het Nationaal Preventieakkoord van 2018, dat tot doel heeft Nederland gezonder te maken vóór 2040. Zelfregulering en de gezamenlijke inspanningen van diverse partijen om gezondheidsproblemen aan te pakken moeten leidend zijn, in plaats van eenzijdige wetgeving in te voeren om de gezonde leefomgeving te bevorderen. KHN is dan ook niet te spreken over het voorstel van de demissionair staatssecretaris van VWS om gemeenten de bevoegdheid te geven om de locaties van ongezonde voedselaanbieders te weren. De fastfoodsector onderneemt stappen om gezondere keuzes te stimuleren en vraagt om een eerlijk speelveld en duidelijke definities van gezond en ongezond voedsel.
Dag van de Ondernemer
Op de Dag van de Ondernemer worden ondernemers in het zonnetje gezet. Een dag die in het leven is geroepen door MKB-Nederland. MKB-Nederland vindt dat ondernemers respect verdienen voor hun inzet en dat er een moment moet zijn waarop aandacht wordt gegeven aan het belang van ondernemers voor Nederland. Een dag waarop ondernemers worden bedankt voor hun durf en doorzettingsvermogen.