Nationale Heldendag: Helden in Haarlemmermeer in het zonnetje gezet

Op Nationale Heldendag, gisteren 26 november, ontvingen Nancy Carels-Koorn, Roel Carels uit Amsterdam, Emmanuel Leite uit Badhoevedorp en Sebastiaan Hoogwerf uit Hazerswoude-Dorp uit handen van loco-burgemeester Jurgen Nobel de zilveren penning van de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen (KMRD). De vijfde redder, Bas de Jong uit Amsterdam, kon helaas niet aanwezig zijn.

Leven van twee drenkelingen gered

Deze vijf helden hebben op vrijdag 6 augustus het leven gered van twee drenkelingen: de heer Buurma (87) en mevrouw Mandemaker (84). Zij waren met de auto te water geraakt. Het lukte mevrouw om uit de auto te komen, maar zij kon niet zelf naar de kant zwemmen. Meneer zat vast in de zinkende auto. Het dappere en adequate optreden van de vijf helden heeft hen letterlijk het leven gered.

Nationale Heldendag

Elk jaar ontvangen tijdens de Nationale Heldendag verschillende helden een onderscheiding. Dit jaar is er, in verband met de coronamaatregelen, helaas geen officiële ceremonie, waarbij de helden de onderscheiding krijgen uitgereikt. De vijf helden die mevrouw Mandemaker en de heer Buurma hebben gered ontvingen hun penning in Haarlemmermeer, de gemeente waarin het ongeluk gebeurde.

Tijd voor MAX

Tijd voor MAX en het Platform Heldenwaardering hebben echter besloten om de helden tijdens de Nationale Heldendag alsnog in het zonnetje te zetten. Juist in deze coronatijd is immers omkijken naar elkaar urgenter dan ooit. De onderscheiden helden zitten vanmiddag, evenals de voorzitters van de platformorganisaties, om 17.10 uur aan tafel in de studio bij Martine van Os en Sybrand Niessen. De helden delen hun verhaal en gaan terug naar de plek waar de heldendaad heeft plaatsgevonden.

Elk jaar indrukwekkende verhalen

Met de onderscheidingen worden mensen geëerd die op een bijzondere manier meehelpen om de samenleving veilig te houden. Door het jaar heen krijgen verschillende helden, die – vaak met gevaar voor eigen leven – het leven van een medeburger hebben gered, een onderscheiding. Elk jaar worden er indrukwekkende verhalen ingestuurd door bijvoorbeeld burgemeesters en getuigen of betrokkenen van een heldendaad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio