10.1 C
De Bilt
vrijdag, 24 maart 2023

Oorzaak computerstoring treinverkeersleiding gevonden

Amsterdam – ProRail heeft de oorzaak gevonden van de computerstoring die op dinsdagavond 21 augustus zorgde voor uitval van veel treinen rond Amsterdam. Door een unieke samenloop van omstandigheden is er een fout in de software ontstaan die ervoor zorgde dat het systeem van de treinverkeersleiding nog maar gedeeltelijk kon worden gebruikt.

Het begon gisteravond toen rond half zeven een dief die op de vlucht was voor de politie de spoortunnel van Schiphol in liep. Daardoor kon een trein zijn in het systeem geplande rit niet afmaken.

Unieke samenloop van omstandigheden

Door een unieke samenloop van omstandigheden ontstond een fout in de software. Het dynamisch verkeersmanagementsysteem (DVM) dat het treinverkeer op Schiphol regelt, was bezig om een perron toe te wijzen aan deze trein, terwijl er tegelijkertijd een handmatige mutatie voor deze trein werd doorgevoerd. Daardoor ontstond een softwarefout en kon het automatische verkeersleidingsysteem niet meer worden gebruikt. Er moest worden overgeschakeld op deelsystemen, waardoor de drukke en ingewikkelde treindienst rond Amsterdam en Schiphol alleen nog met de hand kon worden geregeld. Dat zorgde vervolgens voor uitval van treinen en vertragingen. Het systeem is nu zo aangepast dat deze fout niet meer kan voorkomen.

Continu verbeteren

ProRail regelt het treinverkeer met zeer geavanceerde ICT-systemen. Maar een kleine fout kan grote impact hebben, zoals in Amsterdam en daarom werkt ProRail continu aan verbeteringen en daalt het aantal storingen de laatste jaren.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio