Nederland blijft paradijs voor Oost-Europese ‘puppyfabrieken’

Amsterdam- Nederland blijft een paradijs voor Oost-Europese broodfokkers. Per jaar exporteren zij ongeveer 80.000 onjuist of niet geregistreerde te jonge en vaak doodzieke puppy’s naar handelaren in ons land. De Nederlandse overheid en de NVWA grijpen ondanks wettelijke afspraken niet in. Dat blijkt uit onderzoek van dierenbeschermingsorganisatie House of Animals.

Aangifte tegen broodfokker

Morgen doet Karen Soeters van House of Animals aangifte tegen een van de grootste broodfokhandelaren in ons land. Ook gaat er een klacht richting de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit) vanwege medeplichtigheid. “Ze handhaven niet”, volgens Soeters. “En dat is een economisch delict met grote gevolgen. De broodfok en handel van Oost-Europese puppy’s gaat gepaard met gruwelijk dierenleed. En Nederlandse eigenaren worden opgezadeld met een getraumatiseerde en vaak doodzieke pup”.

Oost-Europese broodfokkers
Karen Soeters, foto: House of Animals

Illegaal

House of Animals deed van januari tot en met mei 2020 onderzoek naar de wettelijk verplichte registratie van uit Oost-Europa geïmporteerde honden. En daar gaat het mis volgens Soeters. “Puppy’s die overlijden tijdens het transport worden niet gemeld, honden die als Chow Chow staan geregistreerd in het land van herkomst worden in Nederland aangemeld als Mopshond en honderden puppy’s die volgens de Hongaarse database zijn geëxporteerd naar Nederland staan hier niet geregistreerd”. 

Rabiës

Uit het onderzoek door House of Animals komt ook naar voren dat de puppy’s uit Oost-Europa veel te jong zijn als ze in Nederland arriveren en niet of onvoldoende zijn ingeënt tegen onder meer de ziektes Rabiës en Parvo. Ook Nederlandse dierenartsen constateren dat piepjonge honden vanaf zes weken op een dagenlang transport worden gezet vanuit Oost-Europa naar ons land en regelmatig ziek, ondervoed en vrijwel altijd getraumatiseerd aankomen.”

Medeplichtig

Volgens Soeters is de NVWA medeplichting aan onnodig dierenleed door niet te handhaven. Ondanks de toezeggingen in de afgelopen jaren om beter te handhaven wordt de wettelijke regelgeving nog steeds op grote schaal overtreden. Dat hondenhandel voor de NVWA geen prioriteit heeft blijkt volgens Soeters uit een WOB verzoek gedaan door House of Animals. Daaruit blijkt dat er in 2018 614 meldingen binnenkwamen waarvan 74% is genegeerd. Dit wordt bevestigd door Nederlandse dierenartsen en gedupeerde hondeneigenaren.

Oost-Europese Hondenhandel

In 2016 deed House of Animals een soortgelijk onderzoek en legde de resultaten neer bij de NVWA. “In verschillende rapporten werd toen het niet werkende systeem benoemd”, zegt Soeters.”Maar tot nu toe is er geen actie ondernomen”. Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren en Dion Graus van de PVV gaan kamervragen stellen naar aanleiding van het onderzoek van House of Animals. Na mensensmokkel, drugs en kinderporno gaat er in hondenhandel het meeste geld om. In de EU wordt er jaarlijks 1.3 miljard euro verdiend aan hondenhandel. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img