15 C
De Bilt

Oostzaan bouwt hard aan tegengaan woningnood

Oostzaan – Ook en misschien wel juist in Oostzaan is de woningnood voelbaar. In een omgeving van rust en ruimte kunnen wonen, terwijl je dichtbij de grote steden gevestigd bent. Dat spreekt nu eenmaal veel mensen aan.

Nood is groot in Oostzaan

De gemeente Oostzaan ziet ook in hoe groot deze nood is. Er wordt vol op woonplezier voor jong en oud ingezet. Dat is niet iets van de laatste maanden maar hier worden als sinds 2019 constructieve gesprekken met de provincie over gevoerd.

BPL: Bijzonder Provinciaal landschap

Een groot gedeelte van Oostzaan heeft namelijk het kenmerk BPL. Een Bijzonder Provinciaal Landschap. Hierdoor mag er simpelweg op veel plekken niet gebouwd worden door provinciaal beleid. De verantwoordelijke wethouder Rosemarijn Dral is al langere tijd met de gedeputeerde van de provincie Cees Loggen in gesprek om te kijken waar en hoe er maatwerk geleverd kan worden.

Duurzame woningen op terrein cor Voet

Deze gesprekken beginnen inmiddels zijn uitwerking te krijgen. Zo mag er nu gebouwd worden op het terrein van Cor Voet. Hier komen, zoals in de gemeenteraad besloten, 27 duurzame woningen met 0 op de meter. Bijzonder bij dit project is hoe er met natuurbehoud wordt omgegaan. De oude slachterij op het terrein maakt plaats voor de woningen en de caravanstalling achter op het terrein wordt weer natuur.

Doktersbuurt

Ook in de Doktersbuurt bij complex 17 is gebouwd. Hier zijn 33 appartementen voor 55 plussers. De grond naast het complex wordt verkocht aan de woningbouwvereniging die daar 10 kleinere woningen voor jongeren gaat plaatsen.

Overleg over terrein Lishof

Over het terrein van de Lishof is de gemeente met de woonzorg in overleg. De wens van de Lishof is dat er kleinere zorgappartementen gerealiseerd gaan worden. De gemeente stelt voorop dat deze appartementen met voorrang verleend moeten worden aan Oostzaners en dat zij over de plannen eerst met de buurt in gesprek wenst te gaan.

WOV en andere initiatieven

Woningbouwvereniging WOV heeft toestemming gekregen om 16 appartementen in de Kerkbuurt te gaan bouwen. Op de Heul komt een 2 onder 1 kap. Deze twee projecten zijn nu mogelijk geworden omdat de provincie hier goedkeurig voor heeft gegeven. En op de plek van café Huppelde Pub wordt gewerkt aan 5 appartementen.

Ook is er doorgang verleend aan een particulier initiatief. Op het Zuideinde bij de Derlagenhof zullen 12 appartementen voor ouderen gerealiseerd worden. En op het oude Radio 9 terrein, komen 18 woningen met voorrang voor Oostzaners.

Nog niet op eigen erf

Momenteel is het niet mogelijk om op het eigen erf een bijgebouw voor de kinderen te bouwen. Ook over deze regelgeving is de gemeente Oostzaan in gesprek met de provincie. Want inwoners van Oostzaan willen graag blijven wonen in Oostzaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio