19.6 C
De Bilt

Open Monumentendag met Uithoornse primeur

Op zaterdag 14 september vindt door het hele land weer Open Monumentendag plaats. De gemeente Uithoorn heeft deze keer een primeur: na lange tijd kan het publiek weer een blik werpen in de kerk van Sint-Jan de Doper aan de Schans.

Open Monumentendag

Wethouder José de Robles opent de Open Monumentendag om 10 uur in de voormalige pastorie. Hij zal daarna als eerste een kijkje nemen in de kerk. Die is in 1868 in gebruik genomen en in 1884 voorzien van de twee markante torens die sindsdien de skyline van Uithoorn bepaalden, lang voor dit woord zijn intrede deed in onze taal.

Sinds december 2011 is het gebouw niet meer als godshuis in gebruik. Het werd, een jaar nadat de laatste Mis was opgedragen, hermetisch afgesloten omdat betreden te gevaarlijk was. Inmiddels zijn de kerk en de bijbehorende pastorie in particuliere handen en worden er nieuwe bestemmingen gezocht. Voor de pastorie is die er overigens al: daarin komen appartementen.

thumbnail?sz=w1920&id=1Ae
Sint Jan UITHOORN_Foto Peter Schat

De eigenaar, de architect en de aannemer stellen op Open Monumentendag de poorten open, zodat men binnen de vorderingen kan bekijken. Als extraatje wordt ook de kerk toegankelijk gemaakt en kunnen bezoekers vanaf een beveiligde plek een blik werpen op het interieur, dat sinds de buitengebruikstelling zwaar te lijden had onder verval en vandalisme.

Naast de pastorie en de kerk zijn er op Open Monumentendag nog acht andere monumenten te bekijken, verspreid door de hele gemeente. Wat een aansporing is, bij mooi weer ze alle langs te fietsen. In principe zijn de monumenten te bezoeken van 10.00 tot 16.00 uur, tenzij hieronder anders aangegeven.

Tolhuistuin

Vanuit Uithoorn ligt de Tolhuissluis dan het verste weg, op de uiterste zuidpunt van de gemeente aan het Jaagpad. Ontvangen wordt de geïnteresseerde in theetuin [H]eerlijk! naast het rijtje monumentale sluiswachterswoningen. In 1826 werden die betrokken door acht sluiswachters en hun gezinnen. Zoveel waren er nodig om twee sluiskolken te kunnen bedienen zeven dagen per week, 24 uur per dag.

Inmiddels is voor de sluiswachter een modern huis gebouwd. In 1817 was de Drecht op diverse plekken te ondiep voor de binnenvaart. De Uithoornaar Jacob de Jong sprak koning Willem I aan op de deplorabele toestand van ’zijn’ Amstel, die actie ondernam en de sluis liet bouwen. Jacob de Jong benoemde hij in 1823 tot dijkgraaf. Die legde op 18 september 1824 de eerste steen. Die zit er nog steeds, zoek maar goed! Zie voor informatie: www.h-eerlijk.nl

Thamerkerk

Deze maand zeven jaar geleden vond in deze protestantse kerk aan de Amsteldijk-Noord de laatste kerkdienst plaats, de kerkelijke gemeente zette het rijksmonument te koop. De huidige eigenaar van de Thamerkerk is Heem Locaties uit Amstelveen. In 1663 werd in de bocht van de Amstel in de nieuwe buurtschap Thamen een kerk gebouwd, die in 1834 door het huidige gebouw werd vervangen. Het ontwerp in Biedermeier stijl was van de hand van gemeentelid L. van Heusden. De Thamerkerk is tegenwoordig te huur voor evenementen en bijeenkomsten. Zie voor informatie: www.heemlocaties.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio