15 C
De Bilt

Overeenkomst over nieuwbouw op Bannehof in Zaanstad

Zaanstad – Gemeente Zaanstad heeft op donderdag 15 maart een koop-, ontwikkel- en realisatieovereenkomst ondertekend over nieuwbouw op de Bannehof in Zaandijk. De ontwikkelcombinatie BPD Ontwikkeling BV en EME II BV (een samenwerking tussen de aannemers Van der Gragt Wormerveer en Tervoort Egmond) gaat op de plek waar ooit het Zaanse gemeentehuis stond het plan ‘De Bannehoven’ ontwikkelen. Na afloop van de ondertekening was er een informatiebijeenkomst voor bewoners die rondom het plangebied wonen.

Woningen van hoge kwaliteit

Wethouder grondzaken Addy Verschuren: ‘Het wordt een mooi gebied, met woningen van hoge kwaliteit. Duurzame huizen zonder aansluiting op gas, met een geheel eigen sfeer en Zaanse identiteit. Er zit bovendien een goede balans tussen de dichtheid van woningen en groen. Waar ik ook blij mee ben is dat de klankbordgroep van bewoners dit plan ook als beste heeft beoordeeld’.

In overleg met de buurt

In mei 2017 stelde de gemeenteraad de grondexploitatie van dit gebied vast. Vervolgens zijn drie ontwikkelaars in de gelegenheid gesteld om een plan in te dienen. De ingediende plannen zijn beoordeeld door zowel een gemeentelijke selectiecommissie als door een klankbordgroep, bestaande uit enkele bewoners uit de wijk en vertegenwoordigers van omliggende instanties zoals het verzorgingshuis Guisveld, Albert Heijn, het Saenredamcollege en de kiosk op het plein.

Openbare ruimte ook op hoog niveau

Patrick Lammers namens de ontwikkelcombinatie: ‘BPD-EME is erg verheugd dat wij dit bijzondere plan kunnen realiseren. Naast de hoge kwaliteit van de woningen is ook de kwaliteit van de openbare ruimte van hoog niveau. Zo wordt een deel van het plein vervangen door water en worden de verbindingen met het naastgelegen winkelcentrum verbeterd. Door de auto’s uit de openbare ruimte te weren middels parkeren in binnenhoven of onder een parkeerdek met tuin, wordt een bijzondere kwaliteit toegevoegd’.
Bannehoven bron 3D Studio Prins
Visie Bannehoven – Bron: 3D Studio Prins

Tweede plan Bannehof

In 2007 is de ontwikkeling van een woningbouwprogramma voor de locatie Bannehof al een keer aanbesteed. Door de kredietcrisis is het toen niet van de grond gekomen. Het oude stadhuis is inmiddels gesloopt en het terrein is tijdelijk ingericht als speelterrein. De aantrekkende woningmarkt heeft de gemeente in 2016 doen besluiten om een nieuwe procedure op te starten voor nieuwbouw van woningen op de Bannehof.
Het ontwerpteam van de Bannehoven bestaat verder uit: heren 5 architecten, RRog Stedenbouw & Landschap & Hiensch Engineering.
Noot voor redactie:
Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met Sebastiaan Hoek via 0658002286 of s.hoek@zaanstad.nl. De bijgevoegde artist impressions kunt u onder bronvermelding gebruiken. Bron is: 3D Studio Prins.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio