7.4 C
De Bilt

Overheid schiet internationale scholen A’dam en Den Haag te hulp

Binnenland – Internationale scholen rond Amsterdam en Den Haag ontvangen om 1.150 extra leerlingen aan te kunnen nemen, 10,7 miljoen euro van de overheid. Zo willen het Kabinet en de regio’s Amsterdam en Den Haag het vestigingsklimaat van Nederland aantrekkelijker maken, ook met het oog op komende Brexit.

Het geld is hard nodig: doordat steeds meer buitenlandse bedrijven zich de laatste jaren in Nederland vestigen is het aantal leerlingen op internationale scholen afgelopen vijf jaar met bijna de helft (47 procent) gestegen.

Met name in de regio’s Den Haag en Amsterdam blijkt het voor expats problematisch om voor hun kind plek te krijgen. Daar zijn de meeste internationale bedrijven en organisaties gevestigd.

Met de 11 miljoen euro kunnen nu 1.150 extra leerlingen worden geplaatst en de wachtlijsten flink teruggebracht. Waar nodig worden tijdelijke lokalen geplaatst. De eenmalige gift gaat naar vijf internationale scholen in en rond Amsterdam en twee in de regio Den Haag.

Ter vergelijking: in ons land volgen 19.000 leerlingen internationaal basis- en voortgezet onderwijs. Het aantal extra plekken is dus substantieel. Bovendien komen ze voor de meeste scholen al komend schooljaar beschikbaar.

Afhankelijk
,,Goed internationaal onderwijs is een belangrijke factor voor buitenlandse bedrijven om zich hier te vestigen,” zegt minister Kamp (Economische Zaken). Hij wijst er op dat 900.000 arbeidsplaatsen te danken zijn aan de aanwezigheid van internationale ondernemingen.

,,Kinderen van buitenlandse werknemers zijn voor hun onderwijs vaak afhankelijk van internationale scholen.”

Volgens Amsterdamse wethouder Kajsa Ollongren (oa Economie) is de beschikbaarheid internationaal onderwijs zelfs een ‘show stopper’ ,,Elke keer als ik op bezoek in Londen of het buitenland met bedrijven praat komt het wel ter sprake. Als het er niet is, is dat echt een dikke min.”

Unieke kans
Al voor het Brexit-referendum heeft Amsterdam daarom een Deltaplan Internationaal Onderwijs opgesteld en een miljoen euro daarvoor uitgetrokken. Ollongren: ,,Na het Britse ‘Nee’ tegen Europa hebben we enkele tandjes bij geschakeld. We hebben een unieke kans om meer interessante bedrijven hierheen te halen en voor meer werkgelegenheid te zorgen. Daarop ben ik met de overheid en met de regio Den Haag gaan praten.”

Wat de wethouder betreft, blijft het niet bij de 11 miljoen, waarvan de regio Amsterdam 4 miljoen voor zijn rekening neemt. ,,1.150 plekken extra is echt een mooie stap, maar het probleem is groter. Alleen in de regio Amsterdam verwachten we komende jaren 1500 plaatsen extra nodig te hebben.”

Momenteel probeert het College van B&W daarom ook nieuwe aanbieders van internationaal onderwijs te interesseren. Bedoeling is om in 2020 in en rond de hoofdstad plaats te hebben voor 7.000 leerlingen. ,,We hebben drie sporen: uitbreiding van het bestaande internationale onderwijs, nieuwe aanbieders hierheen halen en tenslotte internationalisering op gewone scholen.”

Welke 7  internationale scholen geld krijgen wil het Kabinet, Amsterdam en Den Haag overigens nog niet bekend maken. Afspraken moeten nog formeel worden bekrachtigd.

British School
Bekende scholen rond Den Haag en Amsterdam zijn in ieder geval de International School of Amsterdam in Amstelveen, de British School in the Netherlands te Voorschoten, The British School of Amsterdam en The American School of the Hague in Wassenaar.

Inmiddels heeft het Kabinet ook een Taskforce Internationaal Onderwijs ingesteld en houden zowel de ministeries van EZ, OCW, Financiën en Algemene Zaken zich ermee bezig. Bedoeling is dat er dit voorjaar een advies ligt van de overheid voor een permanente oplossing voor de capaciteitsproblemen van internationale scholen.

Daarin komt ook de regio Rotterdam aan bod. In de Maasstad kan de internationale school de huidige vraag beter aan dan in Amsterdam en Den Haag, laat een woordvoerder van minister Kamp weten.

Vestigingsland
Niet alleen in de Randstad krijgen scholen geld van de overheid. Afgelopen september kondigde het Kabinet al 7 miljoen euro uit trekken voor de internationale school in de regio Eindhoven, buiten de Randstad de regio met de meeste internationale en internationaal georiënteerde bedrijven.

Nederland scoort al jaren goed als vestigingsland. Dankzij Schiphol, de Rotterdamse haven, een goede digitale voorzieningen, het goede opleidingsniveau en taalvaardigheid plus gunstige fiscale klimaat komen steeds meer bedrijven hierheen. In economische-  als prettig levenranglijsten scoort ons land consequent hoog.

Alleen vorig jaar openden 350 ondernemingen een filiaal, vestiging of fabriek.  Daaronder grote bedrijven als Oracle en Danone. Dat leverde 11.398 arbeidsplekken op en 1,74 miljard aan investeringen voor de economie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio