16.2 C
De Bilt

Haarlemmermeer gaat parkeerdruk P+R Halfweg – Zwanenburg aanpakken 

De parkeerdruk rond station Halfweg-Zwanenburg is al jaren hoog. De gemeente Haarlemmermeer vermoedt dat een deel van de parkeerders die gebruik maken van het parkeerterrein geen OV-reizigers zijn. Het college van B&W heeft daarom besloten om op de P+R van het station betaald parkeren in te voeren tegen een laag dagtarief voor OV-reizigers. 

Klanten van de outlet

In november 2020 is in Halfweg een outletcentrum geopend die in de in de directe omgeving van het P+R-terrein ligt. In de parkeergarages van de outlet geldt betaald parkeren. De huidige P+R bij het station is gratis en daarom een interessant alternatief voor bezoekers van de outlet. Om misbruik tegen te gaan en te zorgen dat het terrein vooral beschikbaar is voor OV-reizigers gaat de gemeente op het P+R terrein betaald parkeren invoeren. OV-reizigers die een rechtsgeldige in- en uitcheck op een ander station hebben gemaakt gaan een laag tarief van rond de € 2,50 per dag betalen. Overige gebruikers van het terrein betalen een regulier tarief van ongeveer € 12 per dag

Parkeerruimte zo goed mogelijk verdelen

De gemeente wil ervoor zorgen dat de beschikbare parkeerruimte zo goed mogelijk verdeeld wordt en dat de parkeerplaatsen vooral gebruikt kunnen worden door de mensen voor wie deze bestemd zijn. Voor dit parkeerterrein zijn dat de OV-reizigers. Daarnaast wil de gemeente het gebruik van het openbaar vervoer stimuleren.

Beheer P+R terrein bij station Halfweg – Zwanenburg

Het P+R terrein bij station Halfweg – Zwanenburg zal voor de gemeente door de NS of een gelijkwaardige partij worden beheerd. Voordeel daarvan is dat de gemeente niet zelf in de regulering en in de benodigde installaties hoeft te investeren. Ook het dagelijks beheer, het onderhoud en het afhandelen van klantvragen of meldingen van storingen zijn de verantwoordelijkheid van deze partij. Het terrein zal dezelfde herkenbare uitstraling krijgen als vergelijkbare P+R parkeerterreinen bij stations waar betaald parkeren is ingevoerd. Op de P+R bij station Nieuw-Vennep blijft parkeren de eerste 24 uur gratis. Er is namelijk onderzoek gedaan waaruit blijkt dat hier geen sprake is van te hoge parkeerdruk.

Wanneer gaat dit van start?

Komend jaar worden de systemen aangebracht die nodig zijn voor de invoering van het betaald parkeren zoals een slagboom, kaartjesautomaat en intercom. De verwachting is dat de werkzaamheden aan het einde van het jaar klaar zullen zijn. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio