20.1 C
De Bilt

Pilot ‘Vergunning in 1 dag’ gestart: Gemeenten en corporaties willen nieuwbouw radicaal versnellen

Noord-Holland – In Zaanstad heeft de aanpak van de woningnood prioriteit. Een belangrijk element daarbij is het versnellen van nieuwbouw. Zaanstad start daarom een pilot samen met de gemeenten Hoorn, Purmerend, Heerhugowaard en de woningbouwcorporaties Parteon, Woonwaard en Intermaris. Het doel is om op een radicale en creatieve manier te ontdekken hoe we samen meer vaart brengen in het voortraject en in het bouwen. Hierbij wordt onder andere gekeken naar een meer efficiënt verlenen van een vergunning en modulair bouwen. Het Expertteam Woningbouw van het Ministerie van Binnenlandse Zaken ondersteunt en begeleidt het initiatief.

Vergunningen

Wethouder Songül Mutluer: “De woningnood vraagt om onorthodoxe maatregelen. Uiteraard hebben we te maken met wettelijke procedures en uitdagingen zoals stifstof, maar dat belet ons niet om te onderzoeken hoe we op een creatieve en innovatieve wijze processen kunnen versnellen. We richten ons met deze pilot op het versnellen van het voortraject en een meer voorspelbaar vergunningstraject. Anderzijds kijken we naar het bouwproces en willen we experimenteren met modulaire woningen, die in een fabriek worden gemaakt en op de bouwplaats in elkaar worden gezet. We verwachten dat we hiermee een hoop tijdwinst kunnen behalen. De behoefte aan meer sociale huurwoningen is groot en urgent, heel mooi dat we deze pilot samen met de woningcorporaties oppakken.”

Meer efficiëntie

Gemeenten en corporaties onderzoeken samen de mogelijkheden om het voortraject sneller en efficiënter in te richten. Via procesoptimalisatie zijn de benodigde vergunningen sneller verleend en krijgt nieuwbouw een impuls. Zaanstad onderzoekt samen met Parteon mogelijke pilotlocaties voor deze werkwijze. 

Directeur Parteon, Harry Platte: “De woningmarkt zit muurvast, de behoefte aan betaalbaar wonen in Noord-Holland is groot. De aanpak van de woningnood is een gedeeld belang. Ik ben blij dat we samen onderzoeken op welke wijze we de vergunningsverlening kunnen versnellen. Daarnaast bundelen we met zeven andere woningcorporaties in Noord-Holland (Eigen Haard, Intermaris, Parteon, Rochdale, Wooncompagnie, Woontij, Woonwaard, Ymere) de krachten in NH Bouwstroom om actuele woningmarktproblemen samen op te lossen. Door centraal in te kopen, het bouwproces te standaardiseren, fabrieksmatig modulair en circulair te bouwen. Zonder in te leveren op kwaliteit, betaalbaarheid en uitstraling. Door ons transparant en nieuwsgierig op te stellen, hopen we de markt en overheid te verleiden om op gelijkwaardige basis de bestaande praktijk uit te dagen. En zo ervoor te zorgen dat we samen de woningnood op korte termijn kunnen verlichten.” 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio