12.7 C
De Bilt

Plan ‘Spoorpark Mijdrecht’ wint aanbesteding Stationslocatie

Mijdrecht – Het college van Burgemeester en Wethouders heeft dinsdag 5 februari jl. ingestemd met een voornemen tot gunning van de ontwikkeling van de Stationslocatie Mijdrecht aan ontwikkelaars Menhir Vastgoed en BPD Ontwikkeling. Van de drie ingediende voorstellen scoorde het plan ‘Spoorpark Mijdrecht’ van de combinatie het hoogst.

Spoorpark Mijdrecht duurzaam plan

De gemeente is blij dat de ontwikkeling van het gebied weer een stap dichterbij is gekomen. Wethouder Alberta Schuurs: “Het plan ‘Spoorpark Mijdrecht’ biedt een duurzaam toekomstperspectief voor de stationslocatie, dat recht doet aan het verleden van deze bijzondere plek. De hoge ambities op het gebied van architectuur, landschap en milieu zijn in het plan verweven.”

Spoorpark: in oorspronkelijke staat behouden

Het winnende plan is mede vormgegeven door ontwerpcombinatie LAP Landscape & Urban Design, Het Ontwerpteam en civieltechnisch adviesbureau Prommenz. Het monumentale Stationsgebouw en Privaatgebouw (het toiletgebouw) wordt nieuw leven ingeblazen én de gebouwen worden in hun oorspronkelijke staat hersteld. Het plan omvat verder de bouw van 71 woningen, waarvan 35 (sociale) huurwoningen en 36 koopwoningen in verschillende prijsklassen. Daarmee ontstaat een wijk met een divers woonprogramma. Dit programma biedt ruimte aan verschillende doelgroepen, waaronder statushouders. De toekomstige bewoners staan centraal in het Spoorpark. De groene openbare ruimte biedt veel mogelijkheid voor ontmoetingen én het Privaatgebouw krijgt een buurtfunctie, zoals het afleveren van pakketjes voor bewoners.

Ruim baan fietsers en voetgangers

Het voormalige spoortracé wordt de centrale verbinding door de wijk. Fietsers en voetgangers krijgen daar ruim baan. De openbare ruimte is vormgegeven rondom deze straat en de woningen hebben hun voordeur straks aan dit groen. Parkeren gebeurt aan de randen, zoveel mogelijk uit het zicht. Duurzaamheid krijgt een prominente rol. De woningen worden energieneutraal en het gebied wordt klimaatadaptief ingericht met onder meer wadi’s en waterberging op woningen.

Eerste bewoners in 2021

De definitieve inrichting van het gebied is hiermee in zicht gekomen. Nog dit jaar geven gemeente, woningbouwcorporatie GroenWest, omwonenden en andere geïnteresseerden verdere invulling aan de wijk. De eerste bewoners kunnen naar verwachting in 2021 hun woning betrekken.Fotobijschrift: een impressie van de nieuwe wijk Spoorpark in Mijdrecht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio