9.4 C
De Bilt

PMD-zakken verleden tijd in Uithoorn

Uithoorn – In de winkel krijgt u al lange tijd geen plastic zak meer mee. Gemeente Uithoorn biedt vanaf nu ook geen plastic zakken meer aan voor het verzamelen van uw PMD-afval.

PMD-zakken nu PMD-container

In 2019 zijn de PMD-zakken uit het straatbeeld verdwenen. Alle laagbouwwoningen hebben een eigen PMD-container. Inwoners van hoogbouw maken gebruik van de ondergrondse PMD-container. De plastic zak is eigenlijk overbodig geworden. De productie en het vervoer van de zakken zijn niet goed voor het milieu. Wist u dat er elke minuut een vrachtwagenlading aan plastic afval in zee terecht komt? Dat zeedieren en vogels sterven doordat ze plastic voor voedsel aanzien? Dat plastic in ons eten en water zit?

Daarom stoppen we ermee. U kunt het PMD verzamelen in een zak of bak en deze legen in de (ondergrondse) container. Bij laagbouw kan het PMD ook direct (los) in de container worden gegooid. De inzamelwagen brengt uw verpakkingen naar een “op- en overslag”. Daar wordt de inhoud van de wagen gewogen en op kwaliteit gecontroleerd. Partijen die te veel vervuiling bevatten (bijvoorbeeld verkeerd materiaal), worden afgekeurd en gaan naar de verbrandingsoven. Partijen die zuiver genoeg zijn, worden zo goed mogelijk gesorteerd.

Versnipperen en omsmelten

Plastic wordt versnipperd en gesmolten. Dan wordt er granulaat van gemaakt (kleine bolletjes) die in een nieuw product terechtkomen. Denk aan speelgoed, bloempotten, dashboards, tuinstoelen of buizen. Ook het metaal wordt gesmolten en gerecycled. Van de drankenkartons worden de papiervezels afgeweekt. Het aluminium of plastic dat overblijft, is ook bruikbaar.

Genoeg reden om PMD goed te scheiden zodat het hergebruikt kan worden. Goed voor het milieu, maar ook voor uzelf. Want door de vergoeding die de gemeente ontvangt voor het recyclen van PMD, hoeft de afvalstoffenheffing minder hard te stijgen.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio