5.7 C
De Bilt

Geslaagde proef met regentonnen: 30.000 liter water geborgen met 150 regentonnen

Purmerend Dit najaar hebben de gemeenten Purmerend en Beemster samen met woningcorporaties Wooncompagnie, Rochdale en Intermaris een succesvolle proef gedaan met regentonnen. Een selectie van huurders ontving een gratis regenton. De proef werd ondersteund door de huurdersorganisaties De Vijfhoek, InterWhere en de bewonersraad van Rochdale.

Regentonnen

De proef met de regentonnen is een uitkomst van de Prestatieafspraken Purmerend om samen met klimaatadaptatie aan de slag te gaan. De proef met de uitgifte van de tonnen van gerecycled kunststof is samen met Intratuin opgezet. Maar liefst 150 regentonnen van 200 liter staan nu bij bewoners en zorgen in totaal voor 30.000 liter waterberging!

Wethouder Eveline Tijmstra (Purmerend) is enthousiast over de proef: “Doordat we steeds vaker te maken krijgen met korte, maar hevige regenbuien, heeft de regenton een belangrijke functie. Deze verkleint de kans op wateroverlast en het riool wordt ontzien. Daarnaast kunnen bij hitte of droogte de plantjes toch water krijgen met het opgespaarde water uit de regenton.”

Wethouder Aagje Zeeman (Beemster) is blij gestemd dat ook woningen van Wooncompagnie in de Beemster mee konden doen aan deze proef: “Met een regenton in de tuin is er minder kraanwater nodig voor het verzorgen van de plantjes of de tuin. Er hoeft minder grondwater opgepompt te worden en het is beter voor het milieu.”

Actie met regentonnen in 2022

De opzet van de actie met de regentonnen is geslaagd en voor herhaling vatbaar. Daarom krijgt de actie in 2022 een vervolg. Bewoners krijgen hierover bericht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio