27.9 C
De Bilt

Purmerend in aanbouw: Pont Neuf, 89 sociale huurwoningen

Vandaag is het startschot gegeven voor de bouw van Pont Neuf, een appartementencomplex in Purmerend met 89 sociale huurwoningen voor merendeels 1- en 2-persoonshuishoudens. Het gebouw komt te staan in Kop West, nieuwbouwlocatie vlakbij het historisch centrum van de stad. Een gevarieerd aanbod van 850 woningen is hier gepland, waarvan 200 in de sociale huur. 
 
Vanwege de coronamaatregelen was sprake van een ‘virtuele aftrap’. Opdrachtgever Birgitte de Maar (bestuurder woningcorporatie Rochdale), Thijs Kroese (wethouder Wonen Purmerend) en Camiel Honselaar (directeur van aannemer HSB Bouw) zijn blij met de ontwikkeling: 
 
Birgitte de Maar (Rochdale): ‘Er is een flink tekort aan sociale huurwoningen. Met name starters op de woningmarkt hebben het moeilijk. Dit appartementencomplex geeft ook hen een steuntje in de rug.’
 
Thijs Kroese (wethouder Purmerend): ‘De druk op onze woningmarkt is enorm, vooral in de sociale sector. Purmerenders moeten veel te lang wachten op een sociale huurwoning. Daarom ben ik zo blij dat we hier weer bijna 90 sociale huurwoningen toevoegen. Hier krijgen straks minimaal 90 mensen een plek.’
 
Camiel Honselaar (HSB Bouw): ‘HSB is trots dat ze met deze opgave Purmerend weer een stukje mooier kan maken en hiermee kan bijdragen aan de sociale woningbouw in deze mooie gemeente.’

Fraai woongebouw voor kleine huishoudens


Pont Neuf is een aantrekkelijk gebouw, van vijf en acht bouwlagen (inclusief parkeerlaag), met 9 tot 16 woningen per laag. Er komen 89 woningen in, met een gemiddelde grootte van circa 45 m2 GBO (gebruikersoppervlak). Voor Purmerendse begrippen is dat relatief klein. Met name voor 1- en 2-persooonshuishoudens zijn de woningen een welkome aanvulling op de woningvoorraad van de stad. Pont Neuf zal naar verwachting eind 2022 worden opgeleverd. De appartementen zullen worden aangeboden via Woningnet.


Opgave Purmerend


De gemeente Purmerend en de woningcorporaties die actief zijn werken gezamenlijk aan de enorme opgave om het aantal betaalbare (sociale) huurwoningen meer in lijn te brengen met de vraag. De ontwikkeling van Pont Neuf vormt een mooie toevoeging aan dit sleutelgebied van de Metropoolregio Amsterdam (MRA).

Prestatieafspraken 2021 – 2024


De bouw van Pont Neuf past goed binnen de nieuwe prestatieafspraken die zijn gemaakt tussen de woningcorporaties, huurdersverenigingen en de gemeente. Daarin worden de afspraken vastgelegd op het gebied van samenwerken, beschikbaarheid, betaalbaarheid, duurzaamheid, zorg en welzijn voor de periode 2021-2024. Het akkoord werd gisteren ondertekend.
 
Ambities Rochdale
Rochdale bezit op dit moment bijna 2100 woningen in Purmerend. Het is de ambitie om te groeien, met name met extra woningen voor 1- en 2-persoonshuishoudens (oppervlakte van maximaal 60 m2).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio