21.1 C
De Bilt

Restauratie monumentale schoorsteen aan de Oosteinderweg

Aalsmeer – De afgelopen drie weken is door restaurateur Harm Meijer gewerkt aan de restauratie van de schoorsteen aan de Oosteinderweg 53a in Aalsmeer. De schoorsteen is op 22 september 2020 door het college aangewezen als gemeentelijk monument, op verzoek van de Lokale Erfgoedcommissie.

Verwarmen kassen

De 25 meter hoge schoorsteen is gebouwd in 1938 als onderdeel van de installatie voor het verwarmen van kassen waar seringen en rozen werden gekweekt. De in wit metselwerk aangebrachte ‘E’ in het monument, verwijst naar de opdrachtgever, de heer C.J. Engel.

Belangrijk monument om te behouden

Wethouder Wilma Alink: ‘Als college vinden wij het belangrijk om monumenten te behouden. Zo houden we de historie van Aalsmeer in ere en levend. Daarom hebben we besloten om, bij wijze van uitzondering, de restauratie van dit monument voor onze rekening te nemen. Op deze manier kunnen alle Aalsmeerders blijven genieten van deze prachtige schoorsteen.”

Schoorsteen als symbool in Aalsmeer

Aalsmeer staat al vanaf de zeventiende eeuw bekend om zijn boom- en fruitkwekerijen en siergewassen. Tegen het einde van de negentiende eeuw was dit, samen met de veiling, de belangrijkste bron van inkomsten. De honderden schoorstenen die Aalsmeer rijk was, maakten deel uit van een systeem om de kas te verwarmen samen met het ketelhuis en de kolenopslagplaats.

Rook van kolen

De rook, afkomstig van het verbranden van de kolen, kwam door het rookkanaal naar buiten. Door het gebruik van andere brandstoffen in de naoorlogse jaren, zoals olie en aardgas, verloren de schoorstenen hun functie. Sommige werden verwijderd, andere werden niet meer onderhouden, raakten verwaarloosd en stortten uiteindelijk in. Een aantal overleefde dit alles en staat nog fier overeind als stille relicten van het verleden. De schoorsteen aan de Oosteinderweg is hier een zeer fraai voorbeeld van.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio