15.8 C
De Bilt

Proef met robotstofzuigers in de thuiszorg

De gemeenten Den Haag en Amsterdam zijn een proef begonnen met robotstofzuigers in de thuiszorg. Verwachting is dat robotstofzuigers de werkdruk onder medewerkers in de thuiszorg kunnen verlichten. De sector kent al enige tijd een personeelstekort. De proef in beide G4-steden moet uitwijzen of de verwachtingen worden waargemaakt.

Technologie als middel, niet als doel

“Technologie is geen doel op zich is, maar een middel om de kwaliteit van leven, en in dit geval van werken te verbeteren. Technologie moet bij mensen passen en niet andersom. Dat geldt net zo goed voor zorgontvangers als voor zorgverleners. We zien enorme kansen; niet alleen in de technologische vernieuwing zelf, maar ook in de veranderkracht die ondernemers, investeerders en kennisinstellingen in deze sector met zich meebrengen.

Door die wereld te koppelen aan de thuiszorg in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) verwachten we zorg en ondersteuning slimmer te kunnen organiseren”, zegt wethouder Kavita Parbhudayal van Zorg, Jeugd en Volksgezondheid en aanjager van zorginnovatie.

Technologie voor thuis (robotstofzuigers)
‘Technologie moet bij mensen passen en niet andersom. Dat geldt net zo goed voor zorgontvangers als voor zorgverleners’, zegt wethouder zorginnovatie Kavita Parbhudayal – Illustratie: gemeente Den Haag

100 robotstofzuigers

Tijdens de proef in Den Haag en Amsterdam worden een jaar lang 100 robotstofzuigers ingezet bij mensen die hulp bij het huishouden ontvangen als onderdeel van de Wmo. In Den Haag werkt de gemeente daarbij samen met zorgaanbieders T-zorg en Axxicom.

Pilot Amsterdam

Een eerdere, kleinschalige pilot in Amsterdam liet positieve resultaten zien: de inzet van robotstofzuigers zorgde voor tijdswinst, verlichting van de werkzaamheden van thuishulpen en meer zelfredzaamheid bij cliënten. De nieuwe en uitgebreide proef in Den Haag en Amsterdam moet aantonen of de eerste bevindingen als maatgevend kunnen worden beschouwd. De onderzoeksresultaten worden verwacht in het tweede kwartaal van 2023.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio