-2.1 C
De Bilt

De Ronde Venen wordt groener en aantrekkelijker

Samen zorgen voor een groenere en aantrekkelijkere leefomgeving. Dat is het doel van het programma Groen aan de Buurt. Op 30 november werd de eerste ideeënavond georganiseerd voor bewoners uit De Ronde Venen. De ingebrachte ideeën werden op 18 februari met het team van Groen aan de Buurt uitgewerkt. Er kwamen vijf concrete plannen tot stand waar bewoners uit de ronde venen nu mee aan de slag gaan.

Doe-programma

Bij Groen aan de Buurt worden niet alleen ideeën bedacht, bewoners gaan deze ook zelf uitvoeren. De provincie Utrecht, Waterschap Amstel Gooi en Vecht en gemeente De Ronde Venen hebben geld beschikbaar gesteld om de projecten te ondersteunen. Op deze manier is het mogelijk om snel aan de slag te gaan.

Aan de slag!

Er wordt gestart met vijf ideeën. Voor ieder idee is er een vaste contactpersoon en aanspreekpunt. Belangstellenden die zich alsnog willen aansluiten en actief mee willen helpen kunnen zich melden bij de betreffende contactpersoon. Lees hieronder hoe De Ronde Venen groener en aantrekkelijker wordt!

De vijf plannen in De Ronde Venen:

Vergroening parkeerplaats – Abcoude (GROEN+)

Bewonersgroep Abcoude Groen werkt onder andere aan groenvoorzieningen in de bebouwde kom. De komende tijd richten ze zich op een landschapselement naast het spoor, bestaande uit een rij steenkorven. Die plek willen zij omtoveren tot een klein paradijsje om biodiversiteit te stimuleren. Meedoen? Neem contact op met Ellen van Donk via e.vandonk@nioo.knaw.nl of Gay Jannette Walen via walenjgg@kpnmail.nl.

Narcissen aan de Amstel – De Hoeft

Elk voorjaar barsten de narcissen van De Hoef in bloeien uit. Een prachtig gezicht dat inwoners wel op meer plekken in het dorp willen zien. Daarom slaan zij de handen ineen om ook langs de Amstel in het najaar van 2021 narcissen te planten. Meewerken? Neem contact op met Jaap Gelderloos via jog@stroomzicht.nl.

Oeverbeplanting Karekiet – Mijdrecht

Er gebeurt in Mijdrecht al behoorlijk wat om parken en groenstroken mooier en natuurlijker te maken. De Werkgroep Groen Twistvlied – Wickelhof gaat graag nog een stapje verder. In samenwerking met Waternet gaan zij nieuwe, natuurlijke oeverbeplanting realiseren langs de vijverrand aan de Karekiet. Goed voor de vijverecologie en ook nog eens mooi om te zien. Meedoen? Neem contact op met Lydia Graveland via silky-beauty@ziggo.nl.

Bloemenweide Kerkelanden – Vinkeveen

Vinkeveen is binnenkort een bloemenweide rijker. Een groep bewoners maakt van een grasstrook langs de vijverpartij bij Kerkelanden een fijne plek voor vlinders, bijen en andere insecten. Ook knappen ze een bankje op, zodat voorbijgangers kunnen ontspannen terwijl ze genieten van de bloemenpracht. Meedoen? Neem contact op met Vivien de Groot via viviendegroot@gmail.com.

Aangeklede bloemenweiden – Wilnis

Buren aan de Pastoor Kannelaan en het Timotheegras hebben twee bloemenweiden voor ogen. Hiermee willen ze hun buurt groener, mooier en gezelliger maken. Er komen boomstambanken en samen met de Woudreus gaan de kinderen werken aan een insectenhotel. Meedoen? Neem contact op met Sandra Redeker via s.redeker@kpnplanet.nl.

Over Groen aan de Buurt

Groen aan de Buurt is een programma van Landschap Erfgoed Utrecht, IVN Utrecht en de Natuur en Milieufederatie Utrecht. Deze organisaties zien dat steeds meer mensen aan de slag willen met de natuur in hun eigen buurt. Voor mooier groen, meer biodiversiteit, een beter klimaat of gewoon voor de gezelligheid. De organisaties ondersteunen deze groep mensen in de provincie Utrecht via begeleiding bij de realisatie van groene bewonersinitiatieven. De aanpak is drieledig en bestaat uit een participatieve buurtaanpak, een voucherregeling en verbinding via het kennisnetwerk. Kijk voor meer informatie op www.groenaandebuurt.nl

(gemeente ronde venen)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio