24.3 C
De Bilt

Schenking schilderij P. P. Schiedges: anonieme schenker verrast Museum Weesp

Het schilderij met zicht op het vechtgebied is gemaakt door Petrus Paulus Schiedges in de stijl van de Haagse School.

Schenker schilderij Anoniem

Museum Weesp kreeg onlangs via een particuliere anonieme schenker een prachtig schilderij van Petrus Paulus Schiedges (1860-1922) in de collectie. Het kunstwerk toont de omgeving van Weesp. Het doek kan daardoor direct worden opgenomen in de lopende expositie Denkend aan Weesp, waar diverse schilderijen getoond worden die in verband staan met het water rondom Weesp. Het kunstwerk is daarmee direct toegankelijk voor publiek.

Zicht op de Vecht

Het doek geeft een prachtig sfeerbeeld van het vechtgebied rondom Weesp. Het toont twee molens en een schip in de buurt van Nigtevecht (waar de kunstschilder woonde van 1905-1911).

Biografie Petrus Paulus Schiedges

Petrus Paulus Schiedges werd geboren in Den Haag waar hij ook woonde en werkte. Later woonde en werkte hij onder andere in Vreeland, Hilversum, ’s Gravenland, Nigtevecht en in Amersfoort. Petrus Paulus studeerde aan de Academie van Den Haag en was in die tijd een gewaardeerd lid van de Haagse School. Zijn vader Petrus Paulus Schiedges Sr. was een bekende marineschilder. Petrus Paulus Jr. maakte voornamelijk schilderijen geïnspireerd door de natuur. Zo maakte hij diverse schilderijen van landschappen, vaak met vee of eenden.

Waarom geschonken aan Museum Weesp?

De grootouders van de schenker zijn vermoedelijk de eerste eigenaar van het doek. De schenker herinnert zich nog als de dag van gisteren waar het doek hing en heeft het destijds goed in zich opgenomen. Als kleinkind, nu schenker van het schilderij, vindt hij het niet zijn verdienste. Hij wil vooral dat het schilderij te zien is voor publiek, op een plek waar het gemaakt is. 

Rondleidingen tijdens de kerstvakantie

Tijdens beide kerstdagen en tot en met oudejaarsdag biedt Museum Weesp dagelijks de mogelijkheid om mee te gaan met een rondleiding van één van onze vrijwilligers door het Stadshuis en het museum. Deze rondleiding start om 14.00 uur en duurt ongeveer 1,5 uur. U kunt gratis meedoen als u een toegangskaartje heeft voor het museum. Het geschonken doek wordt hierbij uiteraard ook getoond.

Het schilderij is vanaf heden te zien in Museum Weesp. Museum Weesp is geopend op woensdag t/m zondag van 13.30 – 17.00 uur. Op 2e kerstdag is Museum Weesp extra geopend.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio