24 C
De Bilt

Schiphol test innovatieve installatie om lucht op het platform te zuiveren

Schiphol is gestart met een proef om ultrafijnstof op het platform van de luchthaven te verminderen. Tijdens de proef wordt de lucht gezuiverd door een innovatieve installatie die naast de D-pier is geplaatst. Het testen van de speciale luchtzuiveringsinstallatie is onderdeel van Schiphols acties om de arbeidsomstandigheden op de luchthaven te verbeteren.

De installatie van Van Wees Innovations laat lucht bewegen zodat ultrafijnstof samenklontert tot grotere deeltjes en gefilterd kan worden. Tijdens deze nieuwe proef op het platform wordt gemeten of de installatie ook in de buitenlucht werkt.

Succesvolle test brandweerkazerne Schiphol

Schiphol testte hetzelfde apparaat vorig jaar succesvol in een brandweerkazerne, grenzend aan het start- en landingsterrein. Het apparaat maakte de lucht nagenoeg volledig schoon, maar omdat er 24 uur per dag in het gebouw wordt geleefd en er bijvoorbeeld ramen en deuren opengaan, kwam de reductie tijdens deze proef uit op gemiddeld 75%. 

Patricia Vitalis, Executive Director Schiphol Operations: ‘Iedereen heeft recht op een gezonde werkplek. Daarom blijven we ontwikkelen en onderzoeken om de luchtkwaliteit op het platform te verbeteren. Deze toepassing is nieuw voor de luchtvaart. We zoeken buiten de gebaande paden, doen experimenteel onderzoek en willen leren van oplossingen in andere sectoren die potentie hebben voor ons.’

Andere initiatieven

De luchthaven wil medewerkers een gezonde werkplek bieden en de leefkwaliteit in de omgeving verbeteren. De hoeveelheid ultrafijnstof op Schiphol moet daarom omlaag. De luchthaven werkt aan de eisen die door de Arbeidsinspectie zijn gesteld. Dit betekent onder meer dat er uiterlijk eind 2027 een groene zone rond de pieren komt waarbinnen motoren van vliegtuigen niet meer opstarten.

Ook zet Schiphol in op andere initiatieven. Zo wordt, samen met partners uit de TULIPS-samenwerking, onderzoek gedaan naar het gebruik van waterdruppels om ultrafijnstof uit de lucht te halen en is de luchthaven bij twee gates met hoge concentraties begonnen met aangepaste vertrekprocedures.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio