21.5 C
De Bilt

Schotse hooglanders verdwijnen uit Groenendaal

De zes Schotse hooglanders die vanaf 1992 in Groenendaal grazen zouden een positief effect hebben op de natuur. De praktijk laat de afgelopen jaren echter zien dat zij niet bijdragen aan het verbeteren van de biodiversiteit  in Groenendaal. De gemeente Heemstede stopt eind van het jaar daarom met het leasen van de hooglanders. De eigenaar zoekt een nieuwe plek voor de dieren.

Positief effect Schotse hooglanders op biodiversiteit blijft uit

De hooglanders moesten de Esdoorn bestrijden omdat zij een plaag vormen. De grazers eten echter liever andere soorten. Het verwijderen van de Esdoorn moet daarom alsnog met de hand gedaan worden. Daarnaast vertrappen de hooglanders de vroegbloeiende planten zoals bijvoorbeeld sneeuwklokjes, blauwe druifjes en krokussen terwijl deze flora beschermd en waar mogelijk uitgebreid zou mogen worden.

De runderen creëren ook zogenaamde olifantenpaadjes en dat zorgt voor terreinversnippering. Wandelaars lopen namelijk ook op deze paadjes die zich dan ontwikkelen als ‘gewone’ wandelpaden.

Uitwerpselen belemmeren motivatie hondenbezitters

De uitwerpselen van de runderen worden niet opgeruimd, omdat de uitwerpselen helpen bij de herverdeling van voedingsstoffen. Bezoekers zijn daardoor ook minder gemotiveerd om de uitwerpselen van hun hond op te ruimen. Maar (teveel) hondenpoep is juist weer slecht voor de natuur en soortdiversiteit. 

Geconcludeerd kan worden dat de gewenste ecologische effecten uitblijven. Er wordt onderzocht wat nieuwe mogelijkheden en kansen zijn om de biodiversiteit te verbeteren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio