15.8 C
De Bilt

Schrappen Kaagbaan nu definitief: woningbouw in Rijsenhout (Haarlemmermeer) kan van start

Gemeente Haarlemmermeer kan met woningbouw beginnen in Rijsenhout! Het schrappen van de Kaagbaan, of zoals het officieel heet het ‘opheffen van de ruimtereservering voor een parallelle Kaagbaan’, is nu echt officieel. Vorig jaar besloot minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat al tot het opheffen, maar met het publiceren van het besluit in de Staatsblad op 17 juni 2024 is het definitief.

Wethouder Jurgen Nobel van Woningbouw en Luchthavenzaken en zijn voorgangers hebben zich jarenlang in gezet voor het schrappen van de reservering in de buurt van Rijsenhout. ‘Het legde een enorme last op het dorp, feitelijk zat het dorp op slot en ging de leefbaarheid hard achteruit. We waren na het besluit vorig jaar al begonnen met nieuwbouwplannen voor Rijsenhout. Nu de reservering definitief is, kunnen we aan de slag met woningbouw in Rijsenhout’, aldus Nobel.

Geluidadaptieve woningbouw

Eerder deze maand liet het college weten dat binnenkort een intentieovereenkomst wordt getekend voor de bouw van geluidadaptieve woningen in Rijsenhout. Die worden ontworpen en gebouwd op een manier dat de geluidsoverlast door vliegtuigen tot een minimum wordt beperkt. De woningen worden gebouwd in een ‘living lab’, waar de initiatiefnemers en onderzoekers van onder andere TU Delft zullen onderzoeken wat het effect is van adaptief bouwen.

400 woningen

In totaal zijn er plannen voor zo’n 400 woningen in heel Rijsenhout. Daarvoor worden met meerdere instanties gesprekken gevoerd en afspraken gemaakt. De gemeente doet onderzoek naar de meest kansrijke locaties, die allemaal in particuliere handen zijn. Ook wordt onderzocht of er aanpassingen aan het verkeer en meer voorzieningen nodig zijn als Rijsenhout groeit. Het zal nog wel een aantal jaren duren voordat de eerst paal de grond in gaat. In het meest gunstige geval gaat het college ervanuit dat de bouw van de eerste woningen begint in 2027-2028.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio